SKANDAL

Slovački stop mađarskom predsjedniku

22.08.2009 u 09:56

Bionic
Reading

Slovačka će zabraniti mađarskom predsjedniku Laszlu Solyomu ulazak na svoj teritorij kako bi u petak u Komarnu, gdje živi veći broj pripadnika mađarske manjine, sudjelovao na jednoj svečanosti, rekao je slovački premijer Robert Fico, na što je Solyom u zadnji čas otkazao svoj posjet, kako je objavila glasnogovornica predsjedništva, a prenijela mađarska agencija MTI.

"Ministarstvo vanjskih poslova predalo je danas diplomatsku notu predstavniku mađarskog veleposlanstva u Slovačkoj u kojoj priopćava da slovačka tijela uskraćuju mađarskom predsjedniku Laszlu Solyomu dopuštenje za ulazak na teritorij Slovačke", rekao je Fico.

"Provedbu te odluke nećemo nametati silom", dodao je ipak premijer na tiskovnoj konferenciji.

Mađarski premijer je u zadnji čas otkazao planirani posjet Slovačkoj nakon izjave slovačkog premijera Roberta Fica da će mu se zabraniti ulazak u zemlju.

Solyom je trebao posjetiti Komarno, uz mađarsku granicu, radi otkrivanja kipa svetog Stjepana, prvog mađarskog apostolskog kralja i svetog zaštitnika te zemlje. Solyomov posjet bio je planiran na dan kada se obilježava 41. obljetnica ulaska sovjetskih snaga i snaga drugih četiriju zemalja bivšeg Varšavskog pakta, među kojima i Mađarske, u Čehoslovačku (21. kolovoza 1968.).

Povijesno složeni odnosi dviju zemalja, članica EU-a od 2004., dodatno su se pogoršali pošto je u srpnju 2006. u slovačku vladu ušla Slovačka nacionalna stranka (SNS, nacionalistička i ksenofobna).