POLICIJSKA ISTRAGA

Slovački lider leti bez putovnice u Hrvatsku

Bionic
Reading

Skandal-majstor slovačke politike, lider nacionalističke Slovačke nacionalne stranke (članice vladajuće koalicije) i gradonačelnik Žiline Jan Slota ne prestaje sa svojim 'nestašlucima' ni tijekom odmora

U Slovačkoj je javnosti otkriveno da je Slota 23. srpnja odletio bez kontrole putovnica s još dvojicom ljudi iz Žiline privatnim zračnim taksijem izvan schengenskog prostora, do riječke zračne luke, to jest do Krka, piše Slobodna Dalmacija.

Nepoznato porijeklo imovine

Cijena leta zračnim taksijemiz Slovačke do Jadrana prelazi poputniku tisuću eura. Slota je, inače, na nekoliko dana 'skočio' sodmora na Rabu do Žiline svojim privatnim zrakoplovom koji je ostavio uzemlji, a vratio se taksijem. Slovačka javnost je Sloti postavljala pitanja o porijeklu novca za privatni zrakoplov, vilu i jahtu na Rabu te drugu imovinu, ali nije dobila ni jasan ni potpun odgovor.

Odatle mu nije daleko do Raba na kome ima jednu od najskupljih vila na otoku i ništa manje skupu jahtu i gdje provodi dva-tri mjeseca godišnje... Pokrenuta je policijska istraga koja treba odgovoriti kako se to moglo dogoditi (ovo je prvi takvi slučaj od ulaska Slovačke u EU) i što treba učiniti da bi se tako nešto ubuduće spriječilo.

Nekakva odgovornost Slote se uopće i ne spominje - on je postao gotovo nedodirljiva politička persona u Slovačkoj zahvaljujući tome što se bez njegove stranke teško može formirati bilo kakva vlada.

Za propust je očito odgovorna državna tvrtka koja drži aerodrom u Žilini jer nije smjela pustiti da zrakoplov odleti bez policijskog nadzora putovnica. No, član je njezine uprave, kao i niza drugih lokalnih tvrtki, baš gradonačelnik Slota od koga te tvrtke zavise i zato, izgleda, moraju ispunjavati njegove želje i hirove...

U zračnoj luci na Krku hrvatskoj policiji nije moglo ni na um pasti da Slotu i njegovo društvo nitko nije kontrolirao u odlasku.

'Ne mogu sebi predstaviti mogućnost da letjelica napusti Slovačku bez prethodne policijske kontrole. U Hrvatskoj se to ne bi moglo dogoditi', kategorično je izjavio slovačkoj Pravdi Marko Čorvilo iz operativnog centra riječkog aerodroma.