vlada u krizi

Slovačka oporba traži izglasavanje nepovjerenja Ficovoj vladi

13.03.2018 u 18:09

Bionic
Reading

Slovačke oporbene stranke predale su u utorak prijedlog izglasavanja nepovjerenja koalicijskoj vladi premijera Roberta Fica, o kojoj bi se trebalo izjašnjavati u ponedjeljak

'S Ficom u vladi, nije moguća objektivna istraga o dvostrukom ubojstvu novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice', rekao je predsjednik stranke Sloboda i solidarnost (SaS liberali), Richard Sulik.

Vlada proživljava krizu nakon ubojstva Kuciaka koji je istraživao navodne veze između talijanskih poslovnih ljudi povezanih s kalabreškom mafijom i slovačkih poslovnih ljudi.

Najmanja stranka članica vladine koalicije Most-Hid (desni centar, blizak mađarskoj manjini) traži prijevremene izbore.

Druga mala članica koalicije, Slovačka nacionalna stranka (SNS, nacionalistička desnica) je sklona prijevremenim izborima.

Fico bi u ponedjeljak trebao preživjeti izglasavanje, osim suzdržanih u redovima njegove koalicije, koja ima 78 od 150 zastupnika i uživa podršku trojice neovisnih zastupnika.

Kuća u kojoj je ubijen Jan Kuciak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Šef Most-Hid, Bela Bugar je najavio u noći između ponedjeljka i utorka da želi prijevremene izbore u skladu s drugim partnerima koalicije. Ukoliko se ne nađe termin za te izbore, Most-Hid namjerava napustiti koaliciju, koju od izbora 2016. vodi Smer-SD premijera Fica.

Moguća su dva rješenja, ili će Fico formirati manjinsku vladu ili Slovaci idu na izbore.

'Prijevremeni izbori su najvjerojatnije rješenje', rekao je politički analitičar Juraj Marušiak.