UBLAŽAVANJE RESTRIKCIJA

Slovaci pohrlili u trgovačke centre, frizerske salone i knjižnice

19.04.2021 u 14:32

Bionic
Reading

Slovaci su pohrlili u trgovačke centre, vratili se u frizerske salone i knjižnice u ponedjeljak, po prvi puta nakon nekoliko mjeseci, u sklopu ublažavanja epidemioloških restrikcija u ograničenom kapacitetu.

U zemlji s 5, 5 milijuna stanovnika, koja izlazi iz najgoreg vala epidemije, otvorile su se crkve, knjižnice, bazeni, zoološki vrtovi i neke trgovine, dok vlasti nastoje ubrzati program cijepljenja.

Frizerka Ljubica Themel, čiji je prvi klijent od prosinca stigao u 8 ujutro, sretne je klijente dočekala s osjećajem olakšanja i uzbuđenja.

"Korisnici su zvali svakoga dana od prosinca", rekla je.

"Sjajan je osjećaj da napokon možemo raditi ono u čemu uživamo i naravno da je socijalni kontakt neprocjenjiv", dodala je.

Hoteli su također otvorili svoja vrata ograničenom broju ljudi, ali je i dalje zabranjen rad restoranima u zatvorenom.

Sada je dozvoljeno napuštanje općine, odnosno dozvoljeno je putovanje unutar zemlje.

Sedmodnevni prosjek broja zaraženih manji je od 1000, dok je broj hospitaliziranih pao na 1.978, s vrhunca od 3.800 početkom ožujka.

Negativni testovi na covid-19 potrebni su za ulazak u trgovine i crkve, dok je vlada apelirala na stanovnike da ostanu oprezni.

Usprkos navedenom ograničenju, nastali su redovi ispred lokalnog trgovačkog centra prije otvaranja.

"Došla sam kupiti odjeću za svoju djecu", rekla je Monika.

"Preko interneta nije uvijek moguće dobiti pravu veličinu i kvalitetu. To je ono što svi čekaju, posebno mame", dodala je.