test za vladajuće populiste

Slovaci bi mogli dobiti prvu predsjednicu, u subotu izbori

15.03.2019 u 08:06

Bionic
Reading

Slovaci u subotu izlaze na prvi krug predsjedničkih izbora koji su test za vladajuće populiste, godinu dana nakon velikih prosvjeda protiv vlade i političke krize koju je izazvalo ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice

Zuzana Čaputova (45), liberalna odvjetnica s malo političkog iskustva, aktivistkinja za zaštitu okoliša i žestoka kritičarka vlade, favorit je u toj važnoj utrci pred parlamentarne izbore 2020. godine.

U anketama ona je daleko ispred svojeg glavnog suparnika, europskog povjerenika za energetiku Maroša Šefčoviča, kojeg podržava vladajuća stranka Smer-SD.

Oni će se vjerojatno susresti u drugom krugu, 30. ožujka, s obzirom na to da u prvom krugu neće uspjeti dobiti više od 50 posto glasova.

Čaputova je u politiku ušla prije dvije godine kada se pridružila tek osnovanoj stranci Naprednoj Slovačkoj (PS). Sada je zamjenica predsjednika stranke i smatra da "ljudi traže promjene". Njezin izborni slogan glasi "borimo se protiv zla".

I sama je na ulicama prosvjedovala nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice u veljači 2018. godine.

Dvostruko ubojstvo i Kuciakova istraga o navodnim vezama između slovačkih političara i talijanske mafije, o kojoj se saznalo postumno, izazvali su veliku krizu u zemlji i zabrinutost za slobodu medija i korupciju.

Val ogorčenja doveo je do ostavke premijera Roberta Fice koji je ipak ostao i dalje predsjednik stranke Smer-SD (lijevi populisti), a blizak je saveznik sadašnjeg premijera Petera Pellegrinija.

"Čaputova je privlačna biračima koji nisu zadovoljni sadašnjim političkim elitama, bilo na razini vlade ili oporbe", ocijenio je analitičar Juraj Marušiak.

Podržava je predsjednik na odlasku Andrej Kiska, liberalni milijunaš koji se ne slaže s vladom, a ne kandidira se za drugi mandat zbog obiteljskih razloga.

"Mislim da je Slovačka spremna za prvu predsjednicu", rekla je Maria Pavlova, 67-godišnja umirovljenica iz mjesta Nove Zamky.

Čaputova zagovara pravo na pobačaj i obećava veća prava za istospolne parove, što bi joj moglo smanjiti popularnost u konzervativnoj Slovačkoj.

Šefčovič (52), premda neovisan kandidat, ima potporu Smer-SD-a, što bi ga moglo diskvalificirati u očima onih za koje stranka više nije prihvatljiva.

"Ne bih glasao za nekoga tko podržava Ficu ili kojeg podržava Smer", rekla je Maria, studentica biologije iz Pieštanyja, dodajući da je "Kuciakovo ubojstvo jako potreslo Slovačku".

No Roland Kutis, 34-godišnji informatički tehničar, smatra da je "Šefčovič pošten, sposoban i savršeno pripremljen kandidat, kojeg se ne bi stidjeli u inozemstvu". "Premda nije svetac niti nadčovjek, on je najbolji izbor."

Marušiak smatra da je Šefčović, koji je potpredsjednik Europske komisije od 2014., ne poznaje dobro unutarnju politiku.

Također je poznat po svojem velikom osmjehu zbog kojeg su ga na društvenim mrežama prozvali "PresiDENT".

Šefčovič je u početku vodio u anketama, dok je Čaputova, slabo poznata u široj javnosti, izbila u prvi plan tek nakon povlačenja znanstvenika Roberta Mistrika koji je podržao njezinu kandidaturu.

Čaputovu podržava 52,9 posto glasača, a Šefčoviča 16,7 posto, po zadnjem ispitivanju javnog mnijenja koje je ovaj mjesec provela agencija AKO.

Ispitivanje instituta Focus daje joj 44,8 posto glasova, a njemu 22,1 posto.

Slovački predsjednik ima simboličnu ulogu, ratificira međunarodne sporazume i imenuje najviše suce uključujući predsjednika Vrhovnog suda. Također je glavni zapovjednik oružanih snaga i ima pravo veta.

Na izborima se kandidiralo 13 kandidata, među kojima su sudac vrhovnog suda Štefan Harabin, krajnje desni zastupnik Marian Kotleba i politički veteran mađarske manjine Bela Bugar.