VESELA VIJEST

Slobodna se vraća u Split, ušteda 2 milijuna godišnje

22.01.2016 u 17:30

Bionic
Reading

Osam godina nakon preseljenja u Dugopolje redakcija Slobodne Dalmacije zajedno s pratećim službama priprema se na povratak u Split. Uređenje dijela prostora stare redakcije u Ulici Hrvatske mornarice započinje idućeg ponedjeljka i trajat će okruglih stotinu dana, a po neslužbenim informacijama, stajat će između tri i četiri milijuna kuna. U samoj Slobodnoj Dalmaciji za tportal je potvrđeno da će samo na putnim troškovima do dvadesetak kilometara udaljenog Dugopolja uštedjeti dva milijuna kuna godišnje

Nova-stara redakcija Slobodne zauzimat će dvije tisuće kvadrata i za njenu rekonstrukciju već su izabrani izvođač radova i nadzor dok se za preostali dio nekadašnjeg kompleksa predviđa rušenje i gradnja poslovno-stambenog kompleksa, no za to će trebati pričekati izmjene Generalnog urbanističkog plana Splita.

Selidba u Dugopolje, dvije godine nakon što je tvrtku preuzeo Europapress holding tadašnjeg vlasnika Ninoslava Pavića, svojedobno je izazvala velike proteste novinara, a najžešći protivnik bio je kolumnist Đermano Senjanović Ćićo. Njemu su potom ukinute kolumne, dao je otkaz, a nešto kasnije je i preminuo. Povratku u Split vesele se današnji novinari koji nikako nisu prihvatili argument da je lokacija na rubu puste industrijske zone logična za dnevne novine jer se radi o 'središtu rastućeg splitskog megapolisa'.

Novinska tiskara i ostatak proizvodnje ostaju u Dugopolju, a jedan kat na kojemu se posljednjih godina nalazila redakcija najvjerojatnije će biti iznajmljen.

U samoj Slobodnoj Dalmaciji, inače, još uvijek traje postupak koji se službeno naziva restrukturiranje, a koji obično znači smanjenje ukupnog broja zaposlenih - iako se službeno objašnjava da radnici konstantno odlaze i dolaze, fluktuiraju. Splitom su se ovih dana pronijele glasine o navodno planiranom novom valu otpuštanja, no u samoj tvrtki to demantiraju: nekoliko novinara koji su otišli u prijevremenu mirovinu zamijenjeno je novozaposlenima i brojno stanje redakcije ove godine trebalo bi ostati jednako prošlogodišnjem.

'Štitimo osnovnu djelatnost, a administracija se smanjuje', kazuje tportalov izvor iz Slobodne Dalmacije. To dokazuju i brojke: u dva desetljeća broj administrativnog osoblja smanjen je sa 120 na samo 40 ljudi. Ovih dana je na udaru pravna služba koja se nakon potpisivanja ugovora o zastupanju 's jednim odvjetničkim društvom' - pretpostavlja se onim Marijana Hanžekovića - pokazuje nepotrebnom. Upitno je što će se dogoditi sa službom računovodstva, a to prije svega ovisi o planiranom spajanju EPH i Slobodne Dalmacije u jednu tvrtku, u sklopu predstečajne nagodbe. Moguće je da se barem dio budućeg zajedničkog korporativnog back officea, pratećih službi, smjesti u Splitu.

Dodajmo da je redove Slobodne Dalmacije početkom godine napustio član Uprave Josip Popovac, imenovan netom nakon što je tvrtku preuzeo Marijan Hanžeković. Službenog objašnjenja ovog poteza zasad nema.