BARROSO O SARKOZYJU

'Sloboda kretanja nije apsolutna'

09.09.2010 u 14:05

Bionic
Reading

U razgovoru za španjolski list El País, predsjednik Europske komisije José Manuel Durrão Barroso (54) tumači zašto nije izravno kritizirao francusku politiku i predsjednika Nicolasa Sarkozyja prilikom govora o stanju Unije pred Europskim parlamentom

Na pitanje novinara zašto nije prozvao Sarkozyja, zbog čega je njegovo ponašanje u raspravi nekih europarlamentaraca okarakterizirano kao 'skandalozno', Barroso kaže da je protjerivanje Roma iz Francuske 'iznimno politizirano'.

On smatra da je pozicija Komisije na razini obrane principa te da je zbog toga jasno, kako je i rekao pred parlamentom EU-a, da u Europi nema mjesta za diskriminaciju. 'Pratimo slučaj izbliza. Analiziramo. Ukoliko bude legalnih problema, nećemo dvojiti u tome da poduzmemo odgovarajuće mjere', kazao je Barroso

Na dodatno pitanje ne smatra li da je Sarkozyjeva vlada pretjerala, Barroso odgovara da je sve ono što se tiče slobode kretanja, prava manjina... 'jako delikatno' i da zahtijeva veliku mudrost političkih vođa. 'Greška je tvrditi da je sloboda kretanja apsolutna (...) Ali je također pogrešno stigmatizirati manjine. Treba tražiti pravednu ravnotežu između slobode i sigurnosti', rekao je.

Na novinarevu opservaciju da parlament EU-a ne vidi ravnotežu u francuskoj politici, već da se ističu drastična kršenja pravne stečevine EU-a, Barroso izražava veliku vjeru u francusko pravosuđe koje se već bavi zahtjevima za zaštitu Roma. S pravnog aspekta, ističe, Komisija još nije dobila nikakvih zahtjeva.