ZIMA TRESE HRVATSKU

Sljedećih dana ledit će se i more i kopno

13.12.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Do kraja tjedna u cijeloj Hrvatskoj, uključujući i Jadran, vladat će prave zimske temperature, a živa bi u termometrima mogla pasti i ispod -15, upozoravaju meteorolozi

U utorak će u gorskim i središnjim predjelima Hrvatske biti djelomice sunčano i uglavnom suho. U istočnim predjelima bit će oblačnije, a moguć je i povremen slab snijeg. Jutarnja temperatura kretat će se od -7 do -2°C, a ponegdje u gorskim i središnjim predjelima bit će i niža. Najviša dnevna bit će od -4 do 0°C.

Na Jadranu će u utorak biti pretežno sunčano i suho. Na otvorenom moru će biti promjenjive naoblake uz mogućnost za malo kiše i snijega. Puhat će većinom slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju će se kretati od -10°C do -4°C, a uz obalu i na otocima od -3 do 3°C. Najviše dnevne temperature bit će između 0 i 5°C, u zaobalju malo niže.

U srijedu će na kopnu prevladavati oblačno, no moguća su i kraća sunčana razdoblja. Mjestimice se može očekivati i slab snijeg, ponajprije u istočnim predjelima. Vjetar će biti uglavnom slab zapadnih smjerova. Jutarnja temperatura bit će između -7 i -2°C, u gorskim predjelima ponegdje i niža. Najviša dnevna bit će između -4 i 0°C.

U srijedu će na Jadranu biti pretežno sunčano. Na otvorenom moru će biti promjenjivo oblačno uz mogućnost za malo kiše i snijega. Puhat će slaba do umjerena bura. Bit će vrlo hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -12 do -6°C, uz obalu i na otocima od -5 do 2°C. Najviše dnevne temperature od -1 do 4°C, ponegdje u zaobalju malo niže.

Direktor udruge Crometeo Kristijan Božarov najavljuje da će se i u četvrtak nastaviti vrlo hladno vrijeme, pri čemu bi u unutrašnjosti uz povremeno više oblaka moglo biti i malo snijega. Temperature zraka neće se bitno mijenjati.

Smrzavanje i za vikend

U petak slijedi postupan porast naoblake, a do kraja dana ponegdje je moguć i slab snijeg. Nešto snijega, na Jadranu kiše, moglo bi biti i u prvom dijelu subote nakon čega se očekuje prestanak oborina. Prema prvim saznanjima, nedjelja će biti uglavnom suha i vrlo hladna pa ponegdje u unutrašnjosti (između ostalog i u Zagrebu), jutarnja temperatura može pasti ispod -10°C, a u gorskim krajevima i ispod -15.

Za Božić malo toplije

Budući da u prosincu ima puno oblačnih i tmurnih dana, u narodu je poznata izreka za današnji dan Svete Lucije koja kaže: 'Sveta Luce, ukaži mi Sunce' (lux na latinskom znači svjetlost) . U pučkoj meteorologiji 12-dnevno razdoblje od Sv. Lucije do Božića simbolizira 12 mjeseci u sljedećoj godini. Naime, vjerovalo se da vrijeme svakog od tih dana predviđa kako će izgledati svaki od odgovarajućih mjeseci sljedeće godine. Ova predviđanja nisu znanstveno utemeljena, no svatko ih može provjeriti sam za sebe.

Prema sadašnjim pokazateljima, u božićnom tjednu moguć je blagi porast temperature zraka, kaže Božarov.