OD SRIJEDE TOPLO

Sljedeći tjedan uživat ćemo na +20° C

18.03.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Temperature će narednih dana malo pasti, osobito na kopnu, bit će još i malo snijega ili susnježice, međutim, od srijede sljedećeg tjedna imat ćemo sve više sunca i celzijevaca, tvrde prognostičari

U subotu će u kontinentalnim dijelovima naše zemlje biti umjereno do znatno oblačno. Povremeno će biti slabe kiše, osobito u istočnim predjelima. U višem gorju može pasti i malo snijega. Kraća sunčana razdoblja moguća su u najzapadnijim krajevima. Puhat će slab do umjeren, u gorju, Međimurju, Podravini, Slavoniji i Baranji povremeno jak vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura kretat će se od 2 do 7° C, a najviša dnevna od 5 do 10° C. Malo hladnije bit će u gorju.

Subota će Jadranu donijeti daljnju stabilizaciju vremena. Bit će djelomično sunčano, u većini predjela i suho. Nešto više oblaka bit će još u prvom dijelu dana. Puhat će slaba do umjerena bura, lokalno s jakim udarima. Bit će toplo, u većini predjela iznad 15° C.

Na kopnu će u nedjelju u noći i prijepodne biti većinom oblačno, povremeno sa slabom kišom, u gorju i snijegom. Kratkotrajna susnježica i snijeg mogući su i u nižim predjelima. Više oborina očekuje se u istočnim i gorskim krajevima, dok će ih u središnjim biti vrlo malo ili nimalo. Tijekom dana oborine će postupno prestati, a ponegdje će biti i sunčanih razdoblja, ponajprije u središnjim predjelima. Puhat će slab do umjeren, u gorju i pojačan sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od -1 do 4° C, a najviša dnevna od 3 do 8° Celzijevih.

Na Jadranu će u nedjelju biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Puhat će slaba do umjerena bura, lokalno s jakim udarima. Jutro hladnije. Najviše dnevne temperature od 12 do 16° Celzijevih.

Od sredine tjedna sve toplije i sunčanije

U unutrašnjosti će i početkom sljedećeg tjedna još biti dosta oblaka, no uglavnom bez oborina. Na Jadranu će biti djelomično sunčano. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjerena, mjestimice i jaka bura. Jutra će biti hladna, pa je u unutrašnjosti moguć i slab mraz. Dnevne temperature u kopnenom će području biti od 5 do 10° C, a na Jadranu od 13 do 17° C.

Od srijede će svakim danom biti sve više sunca što će utjecati i na postupni porast temperature, tako da bi prema kraju sljedećeg tjedna najviše dnevne ponegdje mogle dosezati i 20° C.

Dakle, ove godine neće biti onog naglog skoka iz kaputa u kratke rukave na koji su meteoropati posebno osjetljivi, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Na današnji dan 1947. na Dunavu kraj Vukovara opažena je najkasnija pojava leda u Hrvatskoj.

Jedna narodna izreka kaže: 'Ožujak laže i snijegom maže, a drugi dan ispod snijega travu pokaže.' To znači da se snijeg u ožujku, čak i ako padne, obično nikada dulje ne zadržava.