NA UDARU BRANITELJI I DUŽNOSNICI

Sljedeći rebalans reže povlaštene mirovine

14.07.2009 u 10:57

Bionic
Reading

Sa sljedećim rebalansom koji se planira do kraja srpnja rezat će se mirovine svih 13 kategorija povlaštenih umirovljenika

Najavio je to Miljenko Pavlaković, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, predstavljajući danas u Saboru zakon kojim se radi ušteda regulira 10-postotno smanjenje dužnosničkih mirovina.

Vlada sada predlaže smanjenje mirovina bivših zastupnika, članova Vlade, ustavnih sudaca i glavnog državnog revizora. Ako se ostvare najave iz Ministarstva gospodarstva, u pitanje bi moglo doći svih 13 kategorija povlaštenih umirovljenika, kojih ima oko 180.000. Među njima su najbrojniji hrvatski branitelji, a u tu kategoriju ulaze i bivši politički zatvorenici, bivši savezni kadar, pripadnici JNA i HV-a i slično.

Sadašnjim izmjenama bit će zahvaćeno 479 korisnika. Prosječna dužnosnička mirovina iznosi 10.453 kuna. Njihovim smanjenjem od 10 posto država će godišnje uštedjeti oko šest milijuna kuna. Primjena smanjenja išla bi već od 1. kolovoza, s mirovinama za srpanj.

HNS-ovac Miljenko Dorić pozdravio je najavljene izmjene, ali i upozorio da bi trebalo donijeti još 4000 takvih mjera da bi se pokrio deficit od 11 milijardi.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar upozorio je da predložene izmjene možda ne bi prošle test ustavnosti, jer se neko pravo regulirano jednim zakonom sada ukida posebnim zakonom. Lesar se zapitao i zašto se svim dužnosnicima smanjuju mirovine za deset posto, a ne ovisno o njihovoj visini. Založio se za revidiranje svih mirovina po posebnim uvjetima te za njihovo izuzimanje iz HZMO-a, piše Jutarnji list.