ANGELA MERKEL:

'Sljedeća godina biti će teža od ove'

31.12.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će sljedeća godina biti još teža od 2011., posebno u eurozoni, ali je naglasila da Nijemci svejedno imaju "dobre razloge za optimizam"

"Njemačkoj ide dobro, iako će sljedeća godina bez sumnje biti teža od ove", kazala je ona u govoru koji će se emitirati u subotu navečer na njemačkoj televiziji, a čiji su izvaci objavljeni ranije.

Za kancelarku će 2011. godina biti obilježena "dubokim previranjima" poput Arapskog proljeća, katastrofe u Fukushimi koja je Nijemce pogodila toliko da su primorali vladu da objavio prekid proizvodnje nuklearne energije do 2022. godine.

Merkel je također stala u obranu projekta ujedinjene Europe, naglasivši što je taj projekt donio kontinentu u posljednjih 50 godina: "mir, slobodu, pravdu, ljudska prava i demokraciju".

Istaknula je da je "Europa odrasta kroz postojeću krizu", iako je "put njezina prevladavanja bio dug i posut preprekama". "Na kraju tog puta, međutim, Europa će izaći jača iz krize nego što je ušla", naglasila je kancelarka.

"U Njemačkoj imamo dobar razlog za optimizam", naglasila je Merkel, rekavši da je njemačko gospodarstvo manje izgubilo na kompetitivnosti od europskih susjeda, s najnižom nezaposlenošću u 20 godina.

Rast njemačkog gospodarstva u 2012. mogao bi, po predviđanjima, iznositi između 0,5 i jedan posto, bitno niže od tri posto u ovoj godini, ali više od crnih prognoza nekih ekonomista koji su ranije govorili da Njemačku 2012. čeka negativan rast i recesija.