PROSVJED INICIJATIVE KRUG ZA TRG

Slike Titovih žrtava na njegovom trgu

10.12.2009 u 12:10

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Krug za trg - za promjenu imena Trga maršala Tita u Kazališni trg - organizirala je danas prosvjedno okupljanje za promjenu imena tog trga u Kazališni trg

Po riječima Maje Runje iz Građanske inicijative, na prosvjedu, organiziranu na Međunarodni dan ljudskih prava, nisu predviđeni govori, ni obraćanje javnosti, već su prosvjednici, njih oko tri stotine po novinarskim procjenama, nosili hrvatske zastave i transparente protiv maršala Tita i komunizma uopće.

Prosvjednici su nosili i slike žrtava komunizma i, kako ističu, 'komunističke diktature', a na prosvjedu nije bilo izgreda. Građanska inicijativa Krug za trg pozvala je na još jedno okupljanje s upaljenim svijećama na isti dan za tjedan dana u 18 sati, također na zapadnoj strani Trga maršala Tita.

Iz Građanske inicijative su najavili velik prosvjed na proljeće iduće godine, a do tada će, kako ističu, održavati male prosvjedne skupove, na kojima traže preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg.
Najjača stranka u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka osudila je Sloveniju zbog imenovanja ulica Titovim imenom te odlikovanja bivšeg šefa UDBA-e.