OŠTRA KAMPANJA U AUSTRALIJI

Slika raspadnutih pluća na kutijama cigareta

29.04.2010 u 19:15

Bionic
Reading

Australija je u četvrtak najavila uvođenje zakona prema kojem će sve tvornice duhana morati ukloniti svoje logotipove i boje s kutija cigareta, koje će ubuduće biti 'ukrašene' samo uznemirujućim fotografijama raspadajućih pluća i gangrenozna tkiva

Vlada je priopćila da će takav zakon Australiju pretvoriti u zemlju s najstrožim pravilima oglašavanja duhanskih proizvoda i bezobzirna mu je namjera odvratiti ljude od pušenja.

'Ovo će biti najstroža pravila na svijetu i industrija duhana će ih mrziti', rekao je premijer Kevin Rudd na tiskovnoj konferenciji, mašući kutijom cigareta s fotografijom gangrenozna tkiva preko cijelog pakiranja.

Skupine za zaštitu zdravlja pozdravile su najavu, a jedna od većih australskih tvornica duhana već je najavila tužbu za kršenje vlasničkih prava.

Prema prijedlogu zakona, tvornice duhana više neće smjeti tiskati svoje logotipove, promotivne tekstove ili živopisne slike na kutijama cigareta, a njihovi brendirani nazivi bit će otisnuti jako malim slovima na pozadini pakiranja. Zakon će uskoro u parlamentarnu proceduru, a plan je da stupi na snagu 1. srpnja 2012. godine, rekao je Rudd.

Premijer je također najavio povećanje poreza proizvođačima duhana što će cijenu jedne kutije od 30 cigareta poskupjeti na 15 australskih dolara (75 kuna). Rudd je rekao da je takav strog stav vlade uvjetovan cijenama liječenja bolesti povezanih s pušenjem u zdravstvenom sustavu.

Broj pušača u Australiji opada godinama, a zabrana pušenja na javnim mjestima uobičejena je. Zabrana oglašavanja cigareta na velikim plakatima i u novinama uvedena je još 2003. godine.