LAŽIRANJE LIJEČNIČKE DOKUMENTACIJE U OSIJEKU

Slijepom čovjeku izdali vozačku dozvolu

27.09.2012 u 09:36

Bionic
Reading

Psihologinja Medicine rada u osječkom Domu zdravlja, Roberta David, upozorila je u Glasu Slavonije kako u svojoj praksi često susreće slučajeve lažiranja liječničke dokumentacije, pa joj dolaze slijepi ljudi kojima je dozvoljeno voziti automobil, osobe koje su u vojnu mirovinu otišle sa 12 godina ili umirovljenici koji bi postali piloti. Unatoč prijetnjama i pritiscima, psihologinja takvima jednostavno ne želi odobriti izdavanje vozačke dozvole

Na činjenicu da dokazane lažne mirovine, pa i lažirana liječnička dokumentacija kako bi se nekome smjestio otkaz, nisu rijetkost na koju nailaze u Medicini rada Doma zdravlja u Osijeku, javno je upozorila psihologinja Roberta David. Zbog nepostojanja reda i poštivanja pravila prilikom polaganja psihotestova u svrhu dobivanja vozačke dozvole prije Glasa Slavonije, požalila se i Ministarstvu zdravlja.

'Nedavno mi je u ambulantu došao čovjek koji namjerava produljiti vozačku dozvolu, a u njegovoj liječničkoj dokumentaciji stajalo je kako odlično vidi. Utvrdila sam da je potpuno slijep na jedno oko, a 90 posto na drugo i kao takav vozi automobil', prepričava dr. David.

Podsjeća i na slučajeve vojnog umirovljenika koji je došao na liječnički pregled kako bi dobio dozvolu polaganja pilotskog ispita, čovjeka koji je u vojnu mirovinu otišao kao 12-godišnjak te žene kojoj je u privatnoj ordinaciji medicine rada utvrđeno da je slijepa, no za radno mjesto na kojem je angažirana – sasvim sposobna.

Zbog oduzimanja, odnosno neizdavanja vozačkih dozvola Roberta David doživjela je brojne neugodnosti – prijetnje jurećim automobilom, premijerkom Kosor ili predsjednikom Tuđmanom, no nije se dala smesti. Smatra kako 'reda mora biti' te se zalaže za slanje inspekcija u ambulante obiteljske medicine.

Zakonom su propisane kazne za liječnika koji izda lažne nalaze, pa mu se uz 5.000 kuna novčane kazne oduzima i liječnički karton pacijenta. 'Ako se kazni jedan liječnik, svi će drugi raditi po zakonu. U privatnim ordinacijama medicine rada očito ima svega, ali i u ambulantama, pa je tamo gdje se radi po zakonu pacijenata sve manje', zaključuje psihologinja Roberta David.