OBILJE SUNCA I TOPLINE

Slijedi proljetni vikend; zima tek sredinom tjedna

14.01.2011 u 10:51

Bionic
Reading

Za vikend će u cijeloj Hrvatskoj biti većinom suho, natprosječno toplo i djelomično sunčano, a u Dalmaciji će temperature dosezati 20° C - pravo proljetno vrijeme, kažu prognostičari

U subotu će u kontinentalnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano i uglavnom suho. U noći i ujutro bit će mjestimične magle i niske naoblake, koja se ponegdje može i dulje zadržati. Jutarnje temperature kretat će se od -2 do +3° C, a najviše dnevne od 8 do 13° C.

Na Jadranu će subota biti pretežno vedra. Puhat će slaba, samo povremeno umjerena tramontana. Jutarnje temperatura kretat će se između 6 i 11° C, a najviše dnevne bit će od 11 do 16° C.

U nedjelju će vrijeme i dalje biti stabilno uz obilje sunca, no ponegdje će ujutro biti izmaglice. Puhat će slaba bura i tramontana. Jutro će biti malo svježije, a danju natprosječno toplo, od 11 do 17° C, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Povratak na zimu sredinom tjedna

U novom radnom tjednu nastavit će se slično stabilno toplo i suho vrijeme. Promjena nam stiže tek u srijedu kada će u naše krajeve početi pristizati sve hladniji zrak. Vjetrovi će okrenuti na sjeverne smjerove, naoblaka će se povećati, a ponegdje će biti i slabih oborina. Temperature će u drugoj polovici tjedna osjetno pasti - u kopnenim područjima ujutro i do -10, a dnevne vrijednosti kretat će se oko nule. Osjetno će zahladiti i na Jadranu gdje će dodatnu neugodu stvarati bura.

Čini se da to neće biti samo prolazno zahlađenje već povratak na zimske temperature koje bi se mogle nastaviti i do kraja mjeseca.

Dvije zanimljivosti

14. siječnja 1985. počelo je razdoblje ledostaja kod Radenaca na Kupi. Rijeka je sedam dana bila zaleđena i neprohodna, što se do danas nije ponovilo.

13. siječnja 1968. u Zalesini u Gorskom Kotaru temperatura je pala na -35, što je jedna od najnižih koje su ikada izmjerene.