VIŠE NALIK ZIMI

Slijedi nam hladan tjedan, minusi i snijeg za kraj

23.01.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Nakon neuobičajeno toplog razdoblja za ovo doba godine od utorka će temperature u Hrvatskoj postati primjerenije zimi. Većeg snijega ni dalje nema na vidiku, međutim u utorak bi ponegdje u gorju i na istoku Hrvatske moglo malo zabijeliti. Snijeg se ponovno može očekivati s nedjelje na ponedjeljak

U utorak će u kontinentalnim krajevima biti oblačno s povremenim oborinama. U gorju će kiša prijeći u snijeg, a susnježice i malo mokrog snijega može ponegdje biti i u nižem području. Više oborina se očekuje u gorskim predjelima te u Posavini i Slavoniji, a najmanje u Međimurju. Zapuhat će slab, poslijepodne umjeren vjetar sjevernih smjerova. Temperatura će se kretati od -1 u gorskim do 4°C u nizinskim predjelima.

Na Jadranu će u utorak biti umjereno do znatno oblačno s kraćim sunčanim razdobljima. Povremeno će padati kiša, a popodne je moguća i grmljavina. Navečer je u planinama Dalmacije moguć snijeg. Jugo će još u početku puhati na jugu Dalmacije. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, a potom i bura koja će se navečer širiti na cijelu obalu. Navečer će bura biti jaka s čestim olujnim udarima, osobito u Dalmaciji. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 1 do 5°C, a uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne bit će od 11 do 16°C, no navečer će osjetno zahladnjeti.

Srijeda će unutrašnjosti donijeti brzo proljepšanje. Razvedrit će se pa će posvuda biti suho uz dosta sunčanog vremena. Puhat će umjeren i jak sjeverac. Jutarnje temperature kretat će se od -4 do 1°C, a najviše dnevne od 0 do 4°C.

U srijedu će i na Jadranu biti pretežno vedro. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana koja će ujutro imati olujne udare. Jutro i osobito večer bit će hladniji, a najviše dnevne temperature kretat će se od 7 do 12°C.

U četvrtak će u unutrašnjosti Hrvatske biti posvuda sunčano i hladno. Vjetar će većinom biti slab. Jutarnje temperature kretat će se od -8 do -3°C, a u gorskim kotlinama bit će i malo niže. Najviše dnevne kretat će se od -2 do 3.

Na Jadranu će u četvrtak također biti sunčano i hladno. Jutarnja temperatura kretat će se od -2 do 3, što znači da će i uz obalu ponegdje biti mraza. Najviše dnevne bit će između 4 i 8°C. Puhat će umjerena do jaka bura.

I u petak će na kopnu biti pretežno sunčano te i dalje hladno uz postupan porast naoblake. Vjetar će većinom biti slab do umjeren sjevernih smjerova, a temperature bez veće promjene – ujutro vrlo hladno, a danju oko nule.

U petak će na Jadranu biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Još uvijek će biti prohladno zimsko vrijeme s tipičnim temperaturama – ujutro od -1 do 4, a danju od 5 do 9. I dalje će puhati mjestimice umjerena bura.

Tijekom vikenda slijedi porast naoblake u cijeloj zemlji, pri čemu bi u kopnenom području moglo biti slabog snijega, osobito u nedjelju i na ponedjeljak, a na Jadranu slabe kiše, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

23. siječnja 1857. u Voloskom je rođen hrvatski meteorolog i seizmolog Andrija Mohorovičić koji je poznat po tzv. Mohorovičićevim diskontinuitetima. Smatra se utemeljiteljem suvremene seizmologije.

24. siječnja 1942. u Zagrebu je na Griču izmjerena dosad najniža temperatura od -22,2 °C.

26. siječnja 1723. počeo je padati obilan snijeg u Zagrebu koji nije stao cijeli tjedan.