OBEZGLAVLJENA PODRUŽNICA

Slijedi li gašenje splitskog HSLS-a?

11.01.2012 u 13:43

Bionic
Reading

Predsjednica splitskog HSLS-a i cijenjena sveučilišna profesorica Ljiljana Vidučić, koja je u stranku ušla prije godinu i pol dana na osobnu molbu Darinka Kosora, nakon fijaska na izborima povukla se iz politike. Nije željela čekati sabor HSLS-a sredinom veljače ni izbore na nižim razinama koji će uslijediti u ožujku. Splitski ogranak stranke ostao je potpuno obezglavljen

Sama Vidučić potvrdila nam je odlazak iz aktivne politike, što smatra dužnošću nakon mizernih 1,9 posto glasova osvojenih u Desetoj izbornoj jedinici. Problem je, međutim, što se njezine dužnosti više nitko nije želio prihvatiti: svi splitski HSLS-ovci redom su odbijali biti v. d. predsjednika ogranka, pa je teškom mukom na to nagovoren Mate Kosović, današnji ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan i jedan od kadrova koji uspješno surađuje sa svakom gradskom vlasti. Tako je i danas, Kosoviću nije problem pronaći zajednički jezik sa Željkom Kerumom.

'Stranka mora funkcionirati, preuzeo sam ovu privremenu dužnost samo kako bismo se održali do sabora u veljači i naših unutarstranačkih izbora u ožujku', kazao nam je Kosović. Nema, kaže, ambiciju trajno ostati na čelu splitskog HSLS-a. Premda su se u nekim medijima pojavile informacije o masovnim prelascima članova dalmatinskog HSLS-a u HNS, čija se brojka navodno mjeru u nekoliko stotina, iz obje stranke kazali su da se proteklih mjeseci ništa slično nije dogodilo.

Splitski HSLS, nekoć najmoćniji stranački ogranak u zemlji koji je redovito pobjeđivao na lokalnim izborima i davao gradonačelnike Splita, tako je spao na vjerojatno najniže razine u povijesti. Ljiljana Vidučić iz stranke je izbacila bivšeg gradonačelnika Miroslava Buličića, kako bi pokazala da je spremna na obračun s dvojbenom prošlošću stranke, no birači to očito nisu prepoznali. U idućih nekoliko mjeseci slijedi katarza: još radikalniji zaokret ili potpuno gašenje HSLS-a u drugom gradu u državi.