IGOR SENČAR:

'Slažemo se s prijateljskim upozorenjem Hrvatskoj'

17.10.2012 u 17:06

Bionic
Reading

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Igor Senčar izjavio je u srijedu da i Slovenija dijeli suzdržanost predsjednika donjeg doma njemačkog parlamenta u pogledu spremnosti Hrvatske da uđe u Europsku uniju 1. srpnja iduće godine

Ocjena predsjednika donjeg doma njemačkog parlamenta Norberta Lammerta da Hrvatska još nije spremna na članstvo prijateljsko je upozorenje koju Hrvatska ne može ignorirati, rekao je Senčar na sjednici odbora za poslove EU-a slovenskog parlamenta. Dodao je kako je riječ o prilično ozbiljnom upozorenju koje je hrvatsku vladu dovelo u nepriliku, osobito jer dolazi iz Njemačke koja je velika zagovornica ulaska Hrvatske u EU te da se se s takvim upozorenjem može složiti i Slovenija.

'Mi se na određeni način slažemo da je to upozorenje imalo smisla', rekao je je Senčar, dodavši da i Europska komisija u svom zadnjem izvješću o Hrvatskoj navodi na kojim područjima je do uključivanja u EU potreban napredak.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert u nedjelju je izjavio da se zalaže za stanku u proširenju EU, uključujući i Hrvatsku, za koju je ocijenio da nije spremna za članstvo u EU, no glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert odmah potom je izrazio uvjerenje da će Hrvatska ući u EU kako je i planirano.

Na pitanje postavljeno u sklopu sjednice o tome mogu li pojedina stajališta njemačkih dužnosnika usporiti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u članicama EU-a koje to još nisu učinile, a među kojima je i Slovenija, Senčar je rekao da bi se to moglo pretpostaviti, ali da je riječ samo o njegovoj osobnoj procjeni.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova nedavno je pozdravilo pozitivno izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske prema članstvu koje se očekuje sredinom iduće godine, zajedno s upozorenjima na kojim je područjima je potreban daljni napredak, ocijenivši da je ono 'realno'. No, Ljubljana i dalje svoju ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora vezuje uz pitanje Ljubljanske banke, unatoč ocjenama hrvatske strane da ta dva pitanja nemaju stvarne međusobne veze.

Nakon nekih istupa njemačkih dužnosnika u kojima su se pojavile rezerve glede datuma uključivanja Hrvatske u EU i njene spremnosti, u slovenskim su se medijima pojavili pojedini komentari kako to može biti 'oslonac' Ljubljani da ustraje u svom stajalištu i s ratifikacijom započne tek kad Hrvatska povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pokrenute u Hrvatskoj zbog pitanja devizne štednje hrvatskih građana iz vremena bivše Jugoslavije.