PO ŠUMAMA I GORAMA

Slavonci su još uvijek naoružani do zuba

17.08.2010 u 17:58

Bionic
Reading

Iako je Domovinski rat odavno završio, u Brodsko-posavskoj županiji koja je bila jedna od prvih crta bojišnice lokalno je stanovništvo još uvijek do zuba naoružano. Pri intervencijama, kod građana 'kratkog fitilja' policajci gotovo redovito pronalaze ilegalno oružje. Za razliku od onih koji oružje skrivaju, ima i onih koji ga se žele riješiti, no umjesto da ga dragovoljno predaju policiji, ostavljaju ga uz prometnice, po šumama i poljima, dovodeći tako u opasnost prije svega djecu

U samo sedam mjeseci ove godine građani su policiji dragovoljno predali i pronašli ukupno 10,2 kilograma eksploziva, ukupno 23 tisuće i 602 komada raznog streljiva, te 576 komada različitog vatrenog i rasprskavajućeg oružja, od čega je najviše ručnih bombi, čak 295 komada.

U istom tom razdoblju, temeljem policijskih ovlasti, izuzeto je ukupno 134 komada raznog vatrenog i rasprskavajućeg oružja, 3855 komada raznog streljiva, te 0,9 kilograma eksploziva.

U PU brodsko-posavskoj ističu da su u istom razdoblju prošle godine izuzeta 52 komada takvog oružja što je znatno manja količina od ovogodišnje. Nasuprot tome, prošle je godine izuzeta znatno veća količina raznog streljiva, čak 13 tisuća i 859 komada.

Doizuzimanja oružja i streljiva dolazi obično prilikom intervencijapolicije zbog narušavanja javnog reda i mira. Tako je tijekom ovogvikenda policija po dojavi o prijetnji, na području općine StaroPetrovo Selo, u kući 40-godišnjaka pronašla i izuzela pušku saskraćenim cijevima i kundakom i dva komada streljiva (cal. 7,9 mm).Zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari protiv40-godišnjaka je podnesen optužni prijedlog i kaznena prijava.

Sličan scenarij ponovio se i jučer kada su policajci, nakon dojave o svađi, temeljem sudskog naloga izvršili pretragu doma i drugih prostorija na području općine Gornji Bogićevci. Pronašli su i oduzeli poluautomatsku pušku marke CZ (cal. 7,62 x 39) i 187 komada raznog streljiva, koje je 61-godišnjak također nelegalno posjedovao, zbog čega je zaradio kaznenu prijavu.

Tijekom vikenda građani su u dva slučaja i pronašli odbačeno oružje
. U šumi u Starom Slatniku 58-godišnjak je pronašao neeksplodiranu minobacačku granatu od 60 mm, a na deponiju otpada kod Kaniže 68-godišnjak je pronašao kutiju punu streljiva za pješačko naoružanje, probojno-zapaljivo streljivo, nekoliko vježbovnih metaka za ručni bacač, upaljač za ručnu bombu i razno drugo streljivo.

Iz PU brodsko-posavske upozoravaju da odbačeno oružje, ostavljeno na javnim ili privatnim površinama, predstavlja veliku opasnost posebno za djecu koja su vrlo radoznala

'Ukoliko se oružje nađe u rukama djece, kao posljedice mogu se dogoditi strašne tragedije. Apeliramo stoga ponovo na građane da ne odbacuju oružje na sličan način, već da pozovu hitni pozivni broj policije 192, koja će doći radi preuzimanja oružja. Osoba koja pozove policiju radi dragovoljne predaje oružja neće biti kažnjena, niti će se protiv nje pokretati prekršajni niti kazneni postupci', naglasila je Kata Nujić glasnogovornica PU brodsko-posavske