POLICIJSKA ZAŠTITA

Slavnom novinaru u BiH prijete smrću

23.01.2009 u 10:59

Bionic
Reading

Poznati novinar Televizije Federacije Bosne i Hercegovine (FTV) Bakir Hadžiomerović pod pojačanom je policijskom zaštitom jer je primio nekoliko prijetnji smrću, javili su u petak mediji u Sarajevu

SARAJEVO - Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Dragan Mioković potvrdio je kako je najnovija prijetnja Hadžiomeroviću stigla u četvrtak. Podsjetio je kako to nije prvi slučaj te je istaknuo kako je jedna osoba već uhićena zbog ovakvih prijetnji novinaru federalne TV.

"U suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) prije desetak dana identificirali smo jednu osobu, ona je saslušana i protiv nje je dostavljeno izvješće Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu. Ta osoba je priznala počinjenje kaznenog djela no po nalogu tužiteljstva puštena je na slobodu", kazao je Mioković kako ga citira "Dnevni avaz".

Hadžiomerović u 'Nedjeljom u 2'

List "Oslobođenje" piše kako je osoba privođena zbog prijetnji Hadžiomeroviću radikalni islamist, pripadnik tzv. selefijskog reda, nastanjen u sarajevskom predgrađu Ilidža.

Hažiomerović je vrlo kratko komentirao najnovije prijetnje kojima je izložen. "Prijetnje su prijavljene i time se bave nadležna tijela", kazao je.

Brojne nevladine udruge kao i Društvo novinara BiH najoštrije su osudili prijetnje Hadžiomeroviću koje ugrožavaju medijsku slobodu.

Bakir Hadžiomerović godinama uređuje politički magazin "60 minuta" koji se emitira na FTV-u. Sa svojim je suradnicima poznat po beskompromisnoj kritici vladajućih struktura te po pričama koje su u nekoliko navrata razotkrile veze kriminalnih struktura s najutjecajnijim političarima i političkim strankama u BiH.

Posljednji takav slučaj bio je razotrivanje veza između kriminalne skupine ppod vodstvom Muhameda Ali Gašija s poduzetnikom Senadom Šahimpašićem, bliskim prijateljem utjecajnog dopredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića

"60 minuta" kritički je nastrojena posebno prema vladajućim bošnjačkim strankama ali i prema predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je uredništvo tog magazina u više navrata tužio no sudovi su sve njegove tužbe odbacili.