VELIKI ZALOGAJ

Slavni odvjetnik Garzon preuzeo slučaj Assange

25.07.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Poznati španjolski sudac Baltasar Garzon vodit će odvjetnički tim utemeljitelja Wikileaksa Juliana Assangea, objavila je u utorak navečer ta internetska stranica

Assange se od prošlog mjeseca nalazi u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu jer traži azil u toj zemlji nakon što je izgubio pravnu bitku protiv zahtjeva za njegovim izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Garzon, koji je najpoznatiji po izdavanju međunarodnog uhidbenog naloga za bivšim čileanskim diktatorom Augustom Pinochetom 1998. godine, nedavno se susreo s Assangeom u veleposlanstvu kako bi razumotrili pravnu stregiju, prema zajedničkom priopćenju kojeg je objavio Wikileaks.

Prema priopćenju cilj je obraniti 'kako WikiLeaks tako i Juliana Assangea od zloupotrebe procesa te ogoliti arbitrarne i vansudske poteze međunarodnog financijskog sustava'.

Garzon će također nastojati pokazati kako su 'tajni američki postupci protiv Juliana Assangea i WikiLeaksa kompromitirali i kontaminirali druge pravne postupke uključujući i proces izručenja'.

WikiLeaks i Assange razbjesnili su SAD objavom tisuća tajnih američkih diplomatskih bilješki.

Garzon je u veljači u Španjolskoj optužen da je kao istražni sudac naredio prisluškivanje razgovora odvjetnika njihovih klijenata.