revizorska packa

Šlamperaj u povlačenju novca iz EU na djelu: Evo kako je u vjetar otišlo nevjerojatnih 75 milijuna kuna

31.12.2018 u 07:48

Bionic
Reading

Da imamo ozbiljnih problema s povlačenjem novca iz europskih fondova, znaju već vrapci na grani. Kako to plastično izgleda, zorno se može vidjeti na primjeru Ministarstva uprave. Prema nalazu Državnog ureda za reviziju, u 2017. su povukli gotovo 90 posto manje sredstava od planiranih. Sredstva su trebala biti namijenjena za suzbijanje onog što je rak rana Hrvatske: glomazna birokracija i neučinkovita javna uprava

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Lovro Kuščević, kao i svako ministarstvo, donosi godišnji financijski plan. Tako su negdje potkraj 2016. planirali kako će u 2017. iz fondova Europske unije izvući 85,5 milijuna kuna. To ne da se nije ostvarilo, nego su u 2017. uspjeli izvući tek 9,1 milijun kuna, tj. 89,3 posto manje.

Pa da vidimo koje su to projekte ostavili bez novca.

Čak 68 milijuna planiranih kuna iz EU fondova namijenjenih uspostavi Centra dijeljenih usluga nije povučeno. Riječ je o velikom projektu koji je trebao smanjiti papirologiju u javnoj upravi.

Kako to konkretno izgleda, opisao je sam ministar Kuščević: 'Ovaj projekt će na jednom mjestu, u takozvanom oblaku ili cloudu, udomiti razne sustave javne uprave, što znači da će naši sugrađani prava ostvarivati bez donošenja potrebnih dokumenata, jer će ih službenik sam povlačiti. Više neće svako ministarstvo imati svoje baze na svom serveru nego će sve biti smješteno u APIS-u, što znači da će sve baze biti povezane. CDU će omogućiti transparentnost, brže izdavanje dokumenata i rješavanje predmeta, a ostvarit će i ogromne uštede za državni proračun'.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Osim novca za to, nisu povukli ni planiranih 15,5 milijuna kuna za jačanje učinkovitosti ljudskih potencijala i 6,1 milijun kuna za jačanje učinkovitosti javne uprave. Nije da se od toga odustalo, prebacilo se samo na sljedeću godinu, no zanimljivo je obrazloženje koje je Ministarstvo uprave dalo državnim revizorima.

'Prema obrazloženju osobe nadležne za vođenje projekata, rokovi za početak Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (uspostava Centra dijeljenih usluga) i Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali su odgođeni za 2018. zbog složenih procesa pripreme, evaluacije i odobravanja projektne dokumentacije te ustrojstvenih i upravljačkih promjena u Ministarstvu'.

Jednostavno rečeno, priprema dokumentacije za povlačenje 85,5 milijuna kuna je složena i komplicirana pa nisu stigli. Uz to su ih omele i 'upravljačke promjene u Ministarstvu'.

Tu valjda misle na smjenu vlasti koja se dogodila potkraj 2016., kada je Dubravku Jurlinu Alibegović zamijenio Mostov Ivan Kovačić, kojeg je pak u travnju 2017., kad su Mostovi ministri izletjeli iz Vlade, zamijenio Lovro Kuščević.

U svojem nalazu državni su revizori Ministarstvu uprave dali i po prstima. Kažu da kad nešto planiraju trebaju uzeti u obzir složenost i rokove pojedinih poslovnih procesa te mogućnost njihove realizacije uz postojeće ljudske i materijalne potencijale. A što se tiče upravljačkih promjena, njih treba anulirati 'profesionalnom podjelom radnih zadataka i odgovornosti'.

Dubravka Jurlina Alibegović i Ivan Kovačić na primopredaju dužnosti Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Po prstima su dali i Jurlini Alibegović jer u 2016. sredstva za provođenje projekta iz prijelaznog instrumenta 'Jačanje kapaciteta javne uprave za učinkovito funkcioniranje' nisu ostvarena jer ugovori za nabavu roba, usluga i radova nisu zaključeni u utvrđenom roku za ostvarenje projekta. Postupak javne nabave Središnja agencija za financiranje i ugovaranje je započela u travnju 2016., a ugovori nisu sklopljeni u utvrđenom roku zbog nepravilnosti u postupku nabave te su sredstva u proračunu Europske unije opozvana.

Pritom je više od 90 posto manje od plana povučeno za sustav e-Građani.

Ministarstvo uprave nije imalo primjedbe, niti je iznijelo svoje opravdanje za ove podbačaje. Samo su naveli da prihvaćaju nalaz Državnog ureda za reviziju.