OPASNOST OD UNIŠTENJA DOKAZA

Sladoljev zakucava odgovor čekićem i čavlom

05.10.2009 u 15:14

Bionic
Reading

S obzirom na to da je dr. Srećku Sladoljevu jutros ponovno zabranjen ulazak u zgradu Imunološkog zavoda, gdje je kanio uručiti svoj odgovor na odluku o suspenziji s radnog mjesta zbog 'odavanja poslovne tajne' o spornoj nabavci cjepiva protiv svinjske gripe, najavio je da će u utorak ujutro svoje objašnjenje uz pomoć čekića i čavla zakucati na vrata Zavoda

ZAGREB - Taj simbolični čin neće, doduše, pokrenuti reformaciju u Hrvatskoj, ali će ocrtati situaciju u koju je doveden Srećko Sladoljev, dugogodišnji djelatnik Imunološkog zavoda i član Nadzornog odbora u svojstvu predsjednika Radničkog vijeća. 'Imao sam namjeru dostaviti svoju obranu, s obzirom na suspenziju s radnog mjesta, ali sam i u tome spriječen', kaže Sladoljev za tportal.hr.

Zaštitarima neugodno

'Naši zaštitari su u strašnom stanju zbog svega, a još uvijek se tamonalazi i nekoliko nepoznatih zaštitara', kaže Sladoljev, napominjući damu Uprava zabranjuje prolazak javnim prostorom. Glavna portaImunološkog zavoda ujedno je, naime, ulaz i za Agenciju za lijekove iHrvatski zavod za javno zdravstvo, pa tim prostorom neometano cirkuliramnoštvo ljudi.

Jutros je Sladoljevu iz Zavoda dojavljeno i da su zamijenjeni cilindri na bravi njegova ureda u Imunološkom zavodu. Podsjetimo, Sladoljev je u subotu bezuspješno pokušao ući u zgradu Zavoda kako bi uzeo dokumentaciju koja ukazuje na nepravilnosti o radu Nadzornog odbora. U nedjelju je otišao na policiju, a sada pak upozorava i DORH i druga državna tijela na opasnost od uništenja dokaza o poslovanju Imunološkog zavoda.

'Ne smatram se zviždačem, jer ja ne zviždim, već iza onoga što govorim stojim imenom i prezimenom', kaže Sladoljev, koji je posljednjih 20 godina upozoravao na nepravilnosti u radu Imunološkog zavoda isključivo unutar tvrtke i na nadležnim adresama Hrvatskog zavoda za privatizaciju, koji upravlja golemim državnim portfeljem u Imunološkom zavodu, te HZZO-a.

Skandal s nabavom neprovjerenog cjepiva u vrijednosti od 330 milijuna kuna u javnost je dospio nakon što je Ministarstvo zdravstva i HZZO pismeno obavijestio da se odluke u Zavodu donose bez znanja Nadzornog odbora te da se profit slijeva na račun privatne tvrtke.

Sladoljev odgovorno tvrdi da je u ovom trenutku on jedini član Nadzornog odbora koji je legitimni predstavnik vlasnika Imunološkog zavoda, čiji su dioničari HFP, HZZO i HZMO (navedeni su kao vlasnici 73 posto dionica) te mali dioničari (27 posto). Ostali članovi, tvrdi Sladoljev, izabrani su mimo postojeće procedure.

Srećko Sladoljev gostovao je u večerašnjoj emisiji HTV-a 'Otvoreno', gdje je iznova upozorio na nepravilnosti u radu Nadzornog odbora. Suprotstavila mu se ravnateljica Zavoda Tatjana Sindik-Milošević, optuživši ga da iznošenjem netočnih informacija utječe na pogoršanje ugleda i poslovanja Zavoda. U emisiji je gostovao i Ivan Tomac, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala, čije bi predstavnike povodom ovog slučaja u utorak trebao primiti ministar gospodarstva Damir Polančec.