MRAČNA MRLJA POLITIČARA U USPONU

Sladoljev prešutio presudu za ozljeđivanje bivše supruge

09.09.2011 u 08:46

Bionic
Reading

Srećko Sladoljev, jedan od boraca protiv korupcije u Hrvatskoj i dobitnik prošlogodišnje GONG-ove nagrade za građanski aktivizam, poznat i kao borac protiv ulaska Hrvatske u EU koji je sudjelovao čak i u javnom skidanju europske zastave, javnosti je do sada prešućivao neugodan podatak iz svog životopisa: početkom 90-ih osuđen je na pola godine uvjetno zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda bivšoj supruzi

Mrlja iz prošlosti, točnije od prije dva desetljeća, mogla bi prilično jako ugroziti imidž poznatog 'zviždača' Srećka Sladoljeva, jer se, osim po javnim nastupima zbog kojih je dobio epitet 'osvjedočenog borca za pravnu i pravednu Hrvatsku', njegovo ime spominje i u kalkulacijama o nekoj budućoj Vladi eksperata.

Kao protivnik ulasku u EU već daje i intervjue, pa na neki način postaje i 'politička zvijezda'. Stoga, nije li važno znati za političara u usponu sve njegove pluseve, ali i minuse? Spominjalo ga se kao uglednog kandidata na potencijalnoj listi Josipa Kregara, a u križaljci Slobodne Dalmacije ponuđen je za mjesto ministra zdravstva u potencijalnoj Vladi kojoj bi na čelu bio Ljubo Jurčić.

Je li važno da javnost zna kako je 'kandidat' za ministra zdravstva bio osuđen za nanošenje teških ozljeda bivšoj supruzi? Uoči ovojesenskih izbora sigurno je važno za sve potencijalne kandidate ovih ili onih struja znati sve činjenice za formiranje njihova stvarnog profila.

Anonimna pošiljka, koja je ovih dana dostavljena na adresu tportala, sadržavala je i presudu Općinskog suda u Zagrebu iz veljače 1992. kojom je Sladoljev proglašen krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda bivšoj supruzi u jesen devedesete. Teške ozljede definirane su kao posljedica udarca 'otvorenim dlanom šake u glavu u predjelu nosa' pri čemu je nastao 'prijelom nosnih kostiju s pomakom te oteklina donje vjeđe lijevog oka'. Uvjetno je osuđen na pola godine zatvora s rokom kušnje od godinu dana.

Srećko Sladoljev potvrdio je autentičnost presude, ali je odmah i naveo, baš kao i u svojoj obrani pred sudom, kako je riječ 'o podijeljenoj krivnji'. Reagirao je, kako kaže, 'u samoobrani i, prvi put u životu, opalio joj pljusku'.

'Od tada je prošlo jako puno vremena, pa je sve to i zaboravljeno. Danas smo bivša supruga i ja u dobrim odnosima i konačno se razumijemo, što može potvrditi i ona', tvrdi Sladoljev.

Za presudu koja je ugledala svjetlo dana smatra kako je još jedan pokušaj njegova diskreditiranja te tvrdi kako mu je na neki način i drago što je poslana novinarima. 'Vjerojatno će naći i kazne za krivo parkiranje koje nisam platio', tvrdi Sladoljev.

Nanošenje teških ozljeda bivšoj supruzi ipak nije u rangu krivog parkiranja, pa je toga svjestan i Sladoljev, no tvrdi kako je 'na udaru onih koji ga žele spriječiti da razotkrije kakvi to ljudi vladaju u ovoj državi'.

Osim poznate priče o ukazivanju na netransparentan način naručivanja i dobave cjepiva u vrijeme pojave 'svinjske gripe', Sladoljev je i u sudskom procesu s tvrtkom u kojoj je radio – Imunološkim zavodom, a poznat je i kao zagovornik protivljenja ulasku u EU. Sudjelovao je i u javnom skidanju zastave EU, pa je tim činom sigurno ušao i u političke vode. Stoga ga se danas smatra potencijalnim kandidatom 'trećeg puta' u nastajanju.

'Nisam politički angažiran, niti sam s bilo kim razgovarao o angažmanu na predstojećim izborima. Ne postoji nijedna opcija kojoj sam se priključio, niti se osjećam kao osoba koja bi mogla dati bilo kakav doprinos angažirajući se u politici', odlučan je Sladoljev.

Za stavljanje njegovog imena na određene liste, a spominje se i lista Josipa Kregara, tvrdi kako ne zna tko je to stavio i pretpostavlja da je riječ 'o krivim napisima u novinama'.

No Sladoljev već jest prisutan u javnosti i predstavlja ga se kao autoritet – i u borbi protiv korupcije, ali i u borbi protiv EU. Logičnim se postavlja i pitanje: može li netko biti autoritet i nuditi se javnosti i ako je nekomu nanosio teške tjelesne ozljede?

Sladoljev ne misli da je činjenica da je osuđen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 'mrlja' koja treba značiti bilo što za njegov sadašnji angažman.

Ne mislim uopće da je to mrlja iz prošlosti. To samo pokazuje da sam normalno ljudsko biće koje je impulzivno reagiralo u samoobrani, odnosno da nisam svetac, niti drukčiji od drugih ljudi. Takva stvar se može dogoditi svakom čovjeku', zaključio je svoju obranu Srećko Sladoljev.

No javnost ima pravo znati i za lice i naličje Srećka Sladoljeva. Također i političari koji su razmatrali njegov angažman. Josip Kregar, koji se spominjao kao kreator nezavisne liste na kojoj se spominjao i Sladoljev, na upit o detalju iz prošlosti potencijalnog političkog partnera kratko je odgovorio: 'Nisam znao za taj podatak.' Obećao je i razgovor na tu temu.