PORUKA JOSIPA KREGARA

'Sladoljev je ipak morao reći da se kaje'

09.09.2011 u 12:35

Bionic
Reading

'Kazneno pravo poznaje ne samo zastaru djela, nego čak i brisanje osude iz evidencije, pa mislim da se Srećko Sladoljev pouzdao u takvu okolnost, čime nije narušio pravila otvorenosti i transparentnosti. No kad je već stvar izašla u javnost, trebao je reći da to nikada više ne bi ponovio, osuditi djela koja je učinio i reći da se kaje', prokomentirao je profesor Josip Kregar objavljivanje podataka iz prošlosti jednog od najpoznatijih hrvatskih 'zviždača'

Profesor Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, uz čiju je potencijalnu listu na predstojećim parlamentarnim izborima svojedobno vezivano i ime Srećka Sladoljeva, a kojemu je na vidjelo izašla presuda za nanošenje teških ozljeda bivšoj supruzi prije dva desetljeća, izrazio je žaljenje zbog toga što je objavom podataka 'dovedena u pitanje njegova čast i integritet'.

'Razumijem situaciju koja nije rijetka u odnosima između bračnih drugova, u kojima se svašta događa. Čak i s tim velikim odmakom od događaja, ono što je trebalo doista jasno reći jest da takvo ponašanje treba osuditi, i to, prije svega, onaj tko je u njemu sudjelovao. Za takve stvari razumijevanje se traži prethodnim kajanjem', ustvrdio je Kregar.

Iako je ime Srećka Sladoljeva bilo spominjano prilikom stvaranja nezavisne liste Josipa Kregara, sam Kregar tvrdi da su se odavno politički razišli. U međuvremenu je odustao od takvog izlaska na izbore, a Sladoljev je navodno odabrao neku drugu opciju.

'Sigurno će biti razumijevanja za gospodina Sladoljeva jer u ocjeni onoga što je loše i onoga što je dobroga napravio u životu mislim da je ta vaga na strani dobroga. Ipak, ono što ne treba prešutjeti i protiv čega se čovjek brani istinom je činjenica da se radi o nedjelu, o nečemu što i s današnje točke gledanja nije dobro, nego je za osudu', smatra Kregar.

Po njemu, ipak je bitna okolnost to da kazneno pravo poznaje ne samo zastaru djela, nego i kad se radi o osudi, a u slučaju Srećka Sladoljeva to je bila minimalna, čak uvjetna kazna (danas bi to djelo bilo znatno teže kažnjeno, upozorio je Kregar), postoji mogućnost brisanja osude iz kaznene evidencije

'Mislim da je Sladoljev razmišljao, pouzdavši se u takvu okolnost, da nije narušio pravila otvorenosti i transparentnosti. Jedino što je mogao napraviti u ovom slučaju, kad je već stvar izašla u javnost, to je da kaže da to nikada više ne bi ponovio, da osuđuje to što je uradio te da se kaje za djela koja je učinio', zaključio je Josip Kregar.