lakše do otkaza

Slabe prosvjedi protiv Macronove radne reforme

21.09.2017 u 21:26

Bionic
Reading

Ljevičarski i sindikalisti marširali su u četvrtak ulicama francuskih gradova, drugog dana prosvjeda protiv reforme radnog zakonodavstva predsjednika Emanuela Macrona, no broj prosvjednika znatno je manji nego prošloga tjedna

Prosvjednici su u Parizu nosili transparente poput "Povucite sve uredbe", pozivajući Macrona da odustane od mjera koje tvrtkama daju puno veću moć u određivanju uvjeta rada.

Oko 130.000 ljudi sudjelovalo je na prosvjedima diljem Francuske, puno manje od 223.000 na sličnim demonstracijama prošloga tjedna. Demonstracije protiv promjena zakona o radu organizirao je sindikat CGT povezan s Komunističkom partijom.

Macron je ranije rekao da neće popustiti pred pritiscima ulice i vlada bi usprkos otporu 22. rujna trebala usvojiti predloženu reformu radnog zakonodavstva koja olakšava zapošljavanje i davanje otkaza. Iako 39-godišnjem Macronu znatno pada popularnost otkad je u svibnju zabilježio veliku izbornu pobjedu, on ne pokazuje znakove odustajanja od svojih ambicioznih planova da izmijeni francusko gospodarstvo, što uključuje i smanjenje nezaposlenosti koja već desetljeće stoji iznad 9 posto.

I on i premijer Edouard Philippe naglasili su da je promjena zakona o radu samo prvi korak u dugoročnom programu kojeg će popratiti druge mjere i koje će izazvati puno veći otpor.

  • +10
Emmanuel Macron Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stephane Mahe