ARBITRAŽNI SPORAZUM

Slab odaziv Slovenaca na referendum

06.06.2010 u 17:23

Bionic
Reading

Odaziv slovenskih birača na referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom do 16 sati iznosi 30,41 posto, odnosno glasovalo je nešto manje od 519 tisuća od 1,7 milijuna birača, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Najveći je odaziv u centru Ljubljane, 33,33 posto, a najniži u Ptuju 27,59 posto, objavilo je povjerenstvo.

Odaziv do 11 sati bio je 15,25 posto što je ukazivalo na to da će i ukupan odaziv biti dobar, ali se to promijenilo u popodnevnim satima. Za usporedbu, na referendumu za ulazak Slovenije u NATO do 16 sati glasovalo je 44 posto birača, a na posljednjim parlamentarnim izborima 46 posto.

Državno izborno povjerenstvu u nedjelju će u 19 sati, po zatvaranju glasačkih mjesta, najprije objaviti rezultate prijevremenoga glasovanja nekoliko tisuća birača koji u nedjelju neće biti u mjestima prebivališta, a glasovali su od utorka do četvrtka. Nakon toga objavljivat će privremene djelomične rezultate.

U ponedjeljak će biti poznati privremeni službeni rezultati, a konačne službene rezultate državno će povjerenstvo objaviti u utorak pošto se rezultatima s birališta u Sloveniji pribroji nekoliko tisuća glasova koji će, kako se očekuje, stići poštom od slovenskih građana koji žive izvan zemlje.

Rezultat referenduma obavezuju vladu i parlament najmanje godinu dana.