MANJE OD PREDLOŽENOG

Skupština UN-a prihvatila proračun od 5,16 milijardi dolara

25.12.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Opća skupština prihvatila je u četvrtak dvogodišnji proračun Ujedinjenih naroda od 5,16 milijardi dolara kako bi pokrila troškove u razdoblju 2010-2011, javile su svjetske agencije

Proračun je za 300 milijuna dolara viši od proračuna za 2008-2009 od 4,86 milijardi dolara, koji je nakon rebalansa prihvaćen u prosincu prošle godine, piše američka agencija Associated Press.

UN-ov redovni proračun popunjavaju 192 države članice temeljem visine svojih prihoda.

Kao i proteklih godina, i pregovore oko ovoga proračuna obilježilo je sporenje između siromašnih zemalja koje nastoje da se poveća trošenje UN-a na razvitak i razvijenih zemalja, koje najviše pridonose proračunu i nastoje ograničiti brojke, piše britanska agencija Reuters.

Zapadni diplomati rekli su kako su izračunali da su različiti zahtjevi koje je podnio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon za 2010-2011 ukupno iznosili oko 5,5 milijardi dolara. Dogovoreni iznos 'znatno je smanjen u odnosu na proračun koji nam je predložen', rekao je jedan od njih, javlja Reuters.

Ovaj proračun koji je Opća skupština UN-a usvojila konsenzusom ne uključuje mirovne operacije koje se posebno financiraju, a njihovi troškovi trenutno iznose oko 8 milijardi dolara godišnje i odobravaju se u posebnim pregovorima, ili troškove nekoliko velikih UN-ovih agencija koje se financiraju dobrovoljnim prilozima država članica.