JADRANKA KOSOR

Skrivanje topničkih dnevnika bio bi protuhrvatski čin

06.10.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Posebna radna skupina koja će obaviti superviziju dosadašnje tzv. administrativne istrage o topničkim dnevnicima, kako je najavljeno, danas bi trebala početi s radom, a premijerka Jadranka Kosor naglasila je da je zadatak te radne skupine utvrditi "je li potrebno još nešto otvoriti, ili zatvoriti ili je uistinu sve učinjeno " u pretraživanju arhiva.

Govoreći o radu te radne skupine, premijerka Jadranka Kosor je najavila da će ona danas početi s radom, a u njoj će sudjelovati djelatnici ministarstava i obavještajnih i sigurnosnih službi koji će napraviti superviziju dosadašnje tzv. administrativne istrage.

"To su ljudi iz ministarstava i obavještajnih i sigurnosnih službi koji će imati nekoliko zadaća, a jedna od njih je svojevrsna supervizija tzv. administrativne istrage, znači onoga što smo mi provodili i na temelju koje smo došli do određenih zaključaka o određenim dokumentima" rekla je Kosor u izjavi koja je danas u cijelosti objavljena na web stranicama Vlade.

Kosor je dodala da se radi o iznimno stručnim osobama koji će biti, kako je rekla, slobodni u svakom smislu riječi, profesionalci i odlučni završiti taj posao, a na temelju te će se supervizije vidjeti je li potrebno još nešto otvoriti, ili zatvoriti ili je uistinu sve učinjeno.

"Činjenica jest da je administrativna istraga obuhvatila, odnosno da je Savjet (za suradnju s Haaškim sudom) tražio da se istragom obuhvati sve, svaka kutija, ormar, tavan, šupa, da ništa ne ostane neotkriveno, nedotaknuto, neistraženo. Vjerujem da su profesionalci koji su to obavljali taj posao uistinu obavili kako se od njih tražilo, a ova supervizija treba odgovoriti na pitanje je li još možda negdje ostalo u toj istrazi", dodala je Kosor koja nije htjela govoriti o imenima osoba rekavši da ih treba "ostaviti na miru da rade svoj posao".

"Mislimo da smo na kraju puta i treba uistinu biti potpuno siguran da smo učinili apsolutno sve", naglasila je i ponovno poručila da niti jedna institucija u Hrvatskoj "nema ni jednog razloga da nešto skriva i na taj način podmetne prepreku za završetak pregovora". "To bi bilo apsurdno i prije svega protuhrvatski", rekla je Kosor koja ne sumnja u to da je "nešto ostalo u arhivima MORH-a. "Ja ne sumnjam. Ja sam dobila na uvid nekoliko puta rezultate te istrage i uvjeravanja da je učinjeno uistinu sve", rekla je.