SMANJENJE TROŠKOVA

Skresana naknada za smještaj, prijevoz saborskih zastupnika

17.06.2016 u 10:31

Bionic
Reading

Saborski Odbor za izbor i imenovanja donio je u petak odluku koja bi trebala donijeti manje uštede u saborskoj blagajni, a tiče se zastupničkog smještaja, prijevoza i naknada koje im se za to isplaćuju

Naime, zastupnici s prebivalištem od 50 do 150 kilometra od Zagreba moći će izabrati hoće li koristiti plaćeni stan u Zagrebu, što mjesečno 'iziđe' najmanje četiri tisuće kuna, ili putovati na saborska zasjedanja i za to, na ime putnih troškova, mjesečno uzimati najviše do 2.500 kuna. Takvu mogućnost imali su i do sada, ali samo zastupnici čije je prebivalište od Zagreba udaljeno između 50 i 100 kilometara.

Zastupnici – putnici su, dakle, bitno 'jeftiniji', od zastupnika koji koriste stan. Živi li zastupnik, primjerice, 130 kilometara od Zagreba i odluči se na korištenje stana, Sabor mu mjesečni najam plaća 2.500 kuna, daje i 500 kuna za režije, te još tisuću kuna na ime odvojenog života, ukupno, dakle, četiri tisuće kuna. Tome treba dodati i troškove kilometraže pri dolasku i odlasku u svakom tjednu plenarne sjednice, pa konačan iznos itekako premaši spomenute četiri tisuće.

Zastupnik koji s iste udaljenosti putuje dobiva najviše 2. 500 kuna mjesečno.

Preimenovati naknadu za odvojeni život

Spomenutu odluku, Odbor je donio bez veće rasprave u kojoj su se pojedni zastupnici oprezno raspitivali za mogućnost da se preformulira pojam naknade za odvojeni život, u primjerice naknadu za povećane troškove života na dva mjesta.

Takvu naknadu, u iznosu od tisuću kuna mjesečno, prima 70-ak zastupnika, samo u mjesecima kad Sabor zasjeda, dakle ne od 15. srpnja do 15. rujna i od 15. prosinca do 15. siječnja, kao i u razdoblju kada se Sabor raspusti pa do formiranja novog saziva.

Odbor je Saboru predložio da umjesto SDP-ovih Ingrid Antičević-Marinović i Josipa Leke koji su izabrani za suce Ustavnog suda u Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uđu Tomislav Saucha i Dragica Zgrebec