velika britanija

Škotski sud odbio pokušaj da se Johnsona prisili na traženje odgode Brexita

07.10.2019 u 15:26

Bionic
Reading

Škotski sud u ponedjeljak je odbio pokušaj zagovornika protubrexitovske kampanje koji traže sudsku naredbu kojom bi se britanskoga premijera Borisa Johnsona prisililo da zatraži odgodu Brexita ako ne postigne dogovor s Europskom unijom u razdoblju kraćem od dva tjedna

Johnson je u više navrata obećao da će Velika Britanija napustiti blok 31. listopada, određenoga krajnjeg roka, te da će radije biti 'mrtav u jarku' nego tražiti daljnje produljenje.

Parlament je prošli mjesec donio zakon poznat kao Bennov, kojim se zahtijeva od njega da traži odgodu ne uspije li se postići dogovor do 19. listopada, osim ako nema odobrenje zastupnika da zemlja napusti blok bez postignutog dogovora zastupnika.

Johnson je rekao da će se držati zakona no također je obećao da će Velika Britanija biti izvan bloka do 31. listopada ne objasnivši tu očitu kontradikciju.

Protivnici Brexita od škotskog su suda zatražili naredbu kojom bi ga se prisililo da ispuni Bennovi zahtjev no sudac Paul Cullen odbio je njihov slučaj u ponedjeljak.

Rekao je da uvjeravanja koja je sudu dao vodeći vladin dužnosnik u Škotskoj znače kako nije potrebno da to učini.

'Vlada prihvaća da se u izvršavanju svoje politike mora pridržavati zakona iz 2019.', rekao je sudac u svojoj presudi.

'To je jasno izrečena vladina pozicija prije suda, nije potrebno proglašavati prisilne odredbe protiv nje ili protiv premijera', dodao je.

Odvjetnik Jo Maugham, jedan od zagovornika kampanje protiv Brexita koji je tražio naredbu, rekao je da će se žaliti najvišem škotskom sudu u utorak.