1000, a ne 1500 kn

HDZ-ovci ublažili kazne za telefoniranje u vožnji, Škorić nam je objasnio zašto

12.07.2019 u 15:14

Bionic
Reading

Kazne za korištenje mobitela u vožnji ipak neće iznositi 1500 kuna, kako je prvotno predloženo Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, nego tisuću kuna. Rezultat je to neobične inicijative troje HDZ-ovih saborskih zastupnika - Petra Škorića, Ljubice Maksimčik i Josipa Đakića - i njihovog predloženog amandmana, koji je Vlada na koncu prihvatila

Novi zakon u brojnim segmentima znatno je stroži od dosadašnjeg, a predviđa i mjere poput privremenog oduzimanja vozila višekratnim teškim prekršiteljima, pa time čudnije izgleda potez troje zastupnika vladajuće stranke i vladajuće koalicije, posebno stoga što je korištenje mobitela u vožnji od većine stručnjaka proglašeno izuzetno opasnim. Tportal je potražio objašnjenje predvodnika inicijative Petra Škorića, inače šefa splitskog HDZ-a, koji je u ime stranke u Saboru branio prijedlog izmjena ovog zakona, ali ujedno ravnatelja Županijske uprave za ceste u Splitu. Zašto, dakle, traže manje povećanje kazne za ovaj ozbiljan prekršaj?

'Zato što smatramo da bi se dogodio prevelik rast s 500 na 1500 kuna i da se radi o velikom udaru na najširi broj ljudi koji čine ove prekršaje te zato što smatramo da će i predloženi iznos od tisuću kuna ispuniti svoju preventivnu svrhu i pridonijeti razvoju svijesti vozača o opasnosti nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje. Ovaj iznos primjereniji je težini prekršaja, standardu građana i iznosima propisanima za isti prekršaj u zemljama Europske unije', pojasnio je Škorić za tportal.

On upozorava da je nacionalno istraživanje pokazalo da čak 91 posto vozača i 33 posto biciklista povremeno telefonira u vožnji, a 55 posto ih je izrazilo spremnost promijeniti naviku ukoliko se kazne povećaju. No zašto je onda protiv drastičnog povećanja?

'Zato što je iznos od tisuću kuna primjereniji s obzirom na gospodarsku situaciju i stanje u drugim državama. U Njemačkoj kazna za korištenje mobitela iznosi 60, a u Velikoj Britaniji 70 eura, dakle tisuću kuna nije malo. No treba reći i da nema pokazatelja da su upravo mobiteli uzročnici većeg broja nesreća', tvrdi zastupnik HDZ-a.

Upitali smo ga je li on osobno nekad kažnjen zbog telefoniranja usred vožnje. Kaže da nije.

  • +4
Prometna policija Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic