novi aduti

Škori pristupili bivši mostovci Dobrović, Vukovac i Marić

02.06.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro predstavio je u utorak bivše mostovce Slavena Dobrovića, Ružicu Vukovac i Vladu Marića, s kojima će izaći na predstojeće parlamentarne izbore

Škoro je na konferenciji za novinare poručio kako su to njihova nova pojačanja te će oni u Domovinskom pokretu bit ona snaga koja je bitna da kvalitetnije mogu nastupati kao tim kada je riječ o poljoprivredi, zaštiti okoliša i hrvatskim braniteljima. Bivši saborski zastupnik Slaven Dobrović rekao je da se u Mostu i kao bivši ministar zaštite okoliša i energetike bez kompromisa suprostavljao klijentelizmu upozorivši kako taj posao „ni izdaleka nije završen”. Naveo je kako je iz Mosta istupio zbog načina pregovora s Domovinskim pokretom poručivši kako se Hrvatsku može i mora voditi uz domoljublje, poštenje i stručnost.

Vukovac je kazala da je iz Mosta izašla jer kroz tu stranku nije uspjela postići sinergiju povezivanja Slavonije i Dalmacije te je u odluci da s Domovinskim pokretom izađe na izbore poslušala i svoju izbornu bazu u Slavoniji. Drži kako su mala obiteljska gospodarstva kotačić koji nedostaje našoj zemlji kako bi pokrenula ruralni prostor i proizvodnju hrane.

Marić je rekao kako u Mostu, osim prigodnog i deklaratornog, nije bilo sluha za rješavanje problema hrvatskih branitelja. Tkođer, bio je nezadovoljan neorganizacijom u stranci te što su bili informativno blokirani vezano uz pregovore Mosta i Domovinskog pokreta.

Škoro je, na novinarski upit, rekao da su bili spremni da Marijana Petir bude njihova perjanica u jednoj izbornoj jedinici, ali je njezina osobna odluka da na parlamentarne izbore ide s HDZ-om.

„Nudili smo joj suradnju i ono što i svima koji su prišli Domovinskom pokretu, dapače, još i više. To je samo stvar njezine osobne odluke i procjene”, rekao je Škoro odgovarajući na upit zašto nisu uspješno završeni pregovori s Petir.

Dobrović: Bilo je pritisaka vezano uz gradnju vjetroelektrana

Vezano uz njezinu izjavu kako ide na izbore s HDZ-om jer ne želi dodatno dijeliti desnicu, poručio je da desnicu ne može predstavljati stranka koja je potpisla Istanbulsku konvenciju, Marakeški sporazum, stranka koja odbija narodne referendumske inicijative i sl. Na novinarski upit o aferama članova HDZ-a, Škoro je rekao da se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ne može tražiti izuzeće od odgovornosti jer se do sada zahvalio 15-oro ministara, a dobar dio njih je otišao vezano uz koruptivne afere.

"On je te ljude postavio i direktna odgovornost ide prema njemu”, poručio je. Dobrović je potvrdno odgovorio na novinarski upit je li na njega bilo pritisaka vezano uz gradnju vjetroelektrana dok je bio ministar zaštite okoliša i energetike.

„Da, pritisaka je bilo”, rekao je. Pojasnio je kako je važno bilo „držati ritam” razvoja tog projekta ne bi li se sačuvala visoka stopa poticanja električne energije proizvedene vjetroelektranama. Istaknuo je i kako se kroz 14 godina eksploatacije i poticaja radi o svotama od blizu milijarde kuna, što je i veliki poslovni motiv.

„Država koja koristi poticanje kao alat za – u ovom slučaju dizanje obnovljivih izvora energije, ne smije to činiti na način da se nekome osigurava ekstremno visoka zarada. To je u ovom slučaju bilo tako. Pritisaka je bilo, ali ja sam čvrsto držao stav struke i takvo smo rješenje izdali”, istaknuo je Dobrović.