19.872 osnovnoškolaca

Školarci u Osječkoj županiji jedini u Hrvatskoj uživaju u povlastici; imaju besplatan obrok s OPG-ova

05.09.2022 u 11:59

Bionic
Reading

U školske klupe u Osječko-baranjskoj županiji sjelo je 19.872 osnovnoškolaca za koje je u suradnji s gradovima i općinama osiguran besplatni školski obrok. Provodi se već petu godinu i jedinstven je u Hrvatskoj

Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj u kojega su se uključile općine i gradovi subvencionirajući školski obrok od 5 do 50 posto dok ostatak pokriva Osječko-baranjska županija. Za besplatnu školsku prehranu godišnje ova istočna hrvatska županija izdvaja oko 14 milijuna kuna. Iz županijskog proračuna izdvaja se i novac za opremanje školskih kuhinja.

'Osnovno školstvo je obavezno pa nam je samim time bio prioritet svoj djeci s područja naše županije osigurati besplatan obrok u školi. Naš projekt „Školski obrok za sve“ je više od samog besplatnog obroka, jer osim što roditeljske budžete oslobađamo troška, nastojimo opremiti i sve školske kuhinje kako bi stvorili uvjete da djeca u školi dobiju kuhani obrok. Sve škole na području županije barem dva puta tjedno djeci nude ručak, a dio škola taj projekt provodi svakodnevno. Cilj nam je da to u budućnosti postane praksa u svim našim školama', rekao je župan Ivan Anušić.

Namirnice od kojih se priprema školski obrok dolaze sa slavonskih i baranjskih polja, a OPG-ovi koji su se uključili u ovaj projekt dobivaju i dodatnu subvenciju Županije. Uskoro će biti otvoren i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, strateški projekt Osječko-baranjske županije koji će lokalnim poljoprivrednicima nuditi mogućnost skladištenja i prerade njihovih proizvoda prije plasmana na tržište, odnosno u školske kuhinje. Time će se skratiti lanac opskrbe, a veći dio domaćih proizvoda ostat će na području županije. Budući RDC će imati i liniju za ekološku proizvodnju, a dugoročni cilj besplatne školske prehrane je da sva prehrana osnovnoškolaca bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna.

Osječko-baranjska županija ovim projektom nastoji promijeniti trend pekarsko-mliječnih obroka u školama. U projekt su uključene različite skupine poljoprivrednih gospodarstvenika, pa se tako na meniju mogu naći domaći sirevi, pasterizirano mlijeko i voćni jogurti iz mini-sirana, ali i domaći mesni proizvodi poput sarmi, punjenih paprika, ćufti i pljeskavica koje proizvođači sami pripremaju i svježe dovoze nekoliko puta tjedno.