SKANDALOZNO

Škola u minskom polju, a razminirava se napuštena uvala

Bionic
Reading

U selu Podgradina kod Zadra izbila je pobuna mještana jer se počela razminirati udaljena napuštena uvala, dok se mine i dalje nalaze u samome mjestu

Mještani Podgradine dugo su čekali na početak razminiranja. No bili su u šoku kada su se mine počele uklanjati iz uvale Žabokrek, dok se mine nalaze oko njihovih kuća i oko mjesne škole.

Rasporedom poslova začuđen je i mr. Josip Čerina, predstojnik zadarske podružnice Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), koji kaže da suosjeća s mještanima Podgradine, ali da HCR radi striktno prema planovima razminiranja koje izglasa Poglavarstvo Zadarske županije, piše Slobodna Dalmacija
Čelnici Općine Posedarje odlučivali su o prioritetima za razminiranje.
41 dijete, koliko ih pohađa osnovnu školu, po naputku ravnatelja ne smije se kretati u prostoru oko škole. Kada dođu topliji dani, po njih dolazi autobus koji ih odvozi na igru na 'sigurno' mjesto.

'Autobusom ih odvezemo na mjesta za koja pouzdano znamo da su sigurna od mina, a oko škole ih je previše opasno puštati. Škola je otvorena 1997. godine i uski pojas oko škole je tada pregledan, ali po kartama se točno vidi da je cijelo to područje još vrlo nesigurno, pa ne želim riskirati. Nema igranja oko škole', rekao je ravnatelj Luzarko Novaković.

Razminiranje je na području Podgradine počelo 22. prosinca, no zbog velikog ogorčenja mještana, HCR-ov pročelnik Čerina zakazao je hitan sastanak s Ivicom Juričevićem, načelnikom općine Posedarje.

Od mina je u Podgradini do sada poginulo dvoje mještana, a toliko ih je i ostalo bez noge.