GDJE JE ZAPELO?

Škola počela, udžbenika nema!

07.09.2010 u 10:32

Bionic
Reading

'Izbjegnite stajanje u redovima u knjižarama i kod nas naručite udžbenike', ovakvim se rečenicama privlačilo roditelje školaraca da komplete udžbenika kupe u nekim trgovinama i knjižarama. No školska godina je počela, a torbe su poluprazne, jer udžbenika nema

Dio roditelja koji su komplete udžbenika naručili još tijekom kolovoza do početka školske godine udžbenike nije dobio. Gdje je zapelo? Narodne novine koje su nudile uslugu narudžbe udžbenika kažu kako kasne s isporukom 667 udžbenika, uglavnom Profilovih.

Srečko Frinčić direktor komercijale u Narodnim novinama, kaže kako su zaprimili 35.315 narudžbi za udžbenike. Roditelji su prilikom narudžbe davali sto kuna akontacije, a cijena udžbenika ista je kao kod izdavača i propisana od Ministarstva znanosti obrazovanja i školstva. Uslugu pakiranja i distribucije Narodne novine namiruju kroz rabat koji dobiju od nakladnika.

Kada će udžbenici stići i biti isporučeni roditeljima, Frinčić nam nije znao točno reći. Odgovor smo potražili u Profilu. 'Imali smo tehničkih problema s deset od 435 naslova. Ti udžbenici su trenutno u tisku i do kraja tjedna će sigurno biti isporučeni', rekao je za tportal Andrija Pećarić direktor Profila. Pojasnio je da su zbog toga angažirali i veći broj tiskara, no dodao je da je i nedavno otkrivena krađa udžbenika od strane Profilovih zaposlenika zaslužna za ovo kašnjenje.

Problema s isporukom naručenih kompleta udžbenika ima i Tisak. U multimedijalnim knjižarama zaprimili su šest tisuća narudžbi, no tek ih je 85 posto isporučeno do početka školske godine. I u Tisku kažu da zbog neisporuke udžbenika od pojedinih izdavača nisu mogli formirati komplete udžbenika, a u odgovoru na naš upit ispričavaju se svima koji udžbenike nisu dobili na vrijeme.

Tko prizna, pola mu se prašta, no to je mala utjeha učenicima koji nemaju udžbenike ili roditeljima koji svakog dana zovu poslovnice pitajući kada će udžbenici stići.

Narudžba kompleta udžbenika se ove godine za neke nije pokazala kao najsretnije rješenje. No ako ne želite izgubiti akontaciju, koja u Narodnim novinama iznosi 100, a u Tisku 200 kuna, oboružajte se strpljenjem. Udžbenici bi trebali uskoro stići.