čekajući godota

Škola nakon potresa dobila žutu, pa zelenu naljepnicu, ali djece u njoj nema. Nova škola na papiru stoji 14 godina

13.05.2020 u 11:03

Bionic
Reading

Osnova škola Horvati na zagrebačkoj Knežiji nakon potresa koji je u zoru 22. ožujka prodrmao Zagreb dobila je žutu naljepnicu. Privremeno neuporabljivo - stajalo je na njoj, da bi nakon drugog, temeljitijeg pregleda ipak dobila zelenu naljepnicu. Međutim u njoj danas nema djece

Dvorište je danima zatrpano šutom i školskom opremom, a dječji smijeh i plač čuju negdje drugdje. Izgrađena davne 1897. godine, OŠ Horvati već više od desetljeća broji svoje posljednje dane. Naime ona bi trebala biti srušena jer se nalazi na trasi nikad realizirane produžene Šarengradske ulice, a stotinjak metara zapadnije trebala bi biti izgrađena nova škola. No oba projekta, koja bi preporodila Knežiju, za aktualnu gradsku upravu nisu prioritet.

Podrhtavanje tla i stavljanje žute naljepnice na ionako lošu zgradu dodatno su uznemirili roditelje te su pokrenuli peticiju kako bi se ubrzao početak izgradnje nove škole.

Željka Marunica, predstavnica roditelja djece koji pohađaju OŠ Horvate, kaže da su se odlučili na ovaj korak jer se godinama obećava, a malo ili ništa se ne radi po pitanju izgradnje škole.

Osnovna škola Horvati Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

'Zgrada škole je i do sada bila u neprimjerenom stanju za odgojno-obrazovni proces, a sada je u još gorem. Uz to je nedostatna za broj djece koji je pohađa. Tražimo sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem, pročelnikom za školstvo Ivicom Lovrićem, ali i statičarima koji su nakon žute stavili zelenu naljepnicu. Želimo znati kakva su točno oštećenja jer djeca bi se ujesen trebala vratiti u klupe.

Strahujemo da bi potres od tri stupnja izazvao dodatna urušavanja u školi. Jedan od predstavnika roditelja obišao je s ravnateljicom školu nakon potresa i vidio je oštećenja koja su nastala. Iako dimnjaci nisu pali, rečeno nam je da će se skinuti. Nemamo dovoljno informacija o postojećem stanju, ali obnova nije rješenje. Rješenje je gradnja nove škole i zato smo se odlučili na peticiju', kazala nam je Marunica.

Pokušali smo doći i do ravnateljice škole Biserke Matić-Mršo, no u tome nismo uspjeli jer je, kako nam je poručeno, u gužvi zbog priprema za upise djece u školsku godinu 2020./21.

O gradnji nove škole tportal je pisao prije dvije godine, kada je grad raspisao natječaj za izradu glavnog projekta iako je još 2014. godine Lovrić tvrdio da su 'pred izdavanjem potvrde glavnog projekta, za što je potrebno riješiti još mali dio vlasništva nad zemljištem', te da je realno očekivati 'da gradnja počne 2016. godine'.

No da problemi s 'malim dijelom zemljišta' nisu bili riješeni ni u prosincu 2019. godine, potvrđuje Zaključak o izmjenama Prijedloga programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Gradu Zagrebu u 2020., u kojem je za novu školu predviđeno 4,4 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih sporova. Riječ je o prenesenim obvezama iz 2019. godine.

Iako roditelji u peticiji traže da se 'hitno pokrenu svi najavljeni koraci u hodogramu s kojima se već kasni kako bi nova škola bila u funkciji najkasnije s početkom školske godine 2023./2024.godine', s obzirom na tempo kojim se do sada radilo, upitno je hoće li se to i dogoditi.

Podsjetimo, davne 2006. godine na natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja nove škole izabran je projekt arhitekta Hrvoja Njirića. Četrnaest godina kasnije škola je i dalje samo na papiru, a generacije osnovnoškolaca s Knežije očito su obradile Godota Samuela Becketta i prije nego što im je postao srednjoškolska lektira.