POLITIČKIM PRITISKOM DO IMENOVANJA

Škola dobila ravnatelja sa sumnjivom svjedodžbom!

15.06.2012 u 16:48

Bionic
Reading

Srednja škola za cestovni promet dobila je u petak poslijepodne novog ravnatelja - Zorana Oreščanina, za kojeg postoje osnovane sumnje da ima lažnu srednjoškolsku svjedodžbu te da je taj 35-godišnjak na tu poziciju došao političkim pritiskom

Naime, iako je aktualni ravnatelj škole Vedran Nola, kojem mandat ističe 29. srpnja, nakon čega odlazi u mirovinu, slučaj Oreščanina prijavio na šest adresa, od policije, do inspekcije resornog ministarstva zbog sumnje u vjerodostojnost potvrde o srednjoškolskom obrazovanju, tog je kandidata krnji školski odbor danas ipak izabrao za ravnatelja.

ola je posumnjao nakon što je vidio da u Oreščaninovoj radnoj knjižici piše da je srednju školu završio u Bosanskom Brodu, i to u samo u godinu dana. Njegove sumnje potvrdio je pravni sljednik škole koju je dotični navodno 1991. pohađao, ustvrdivši da osoba s tim imenom i prezimenom nikada nije pohađala tu školu. Oreščanin se pak branio da je pohađao večernju školu koja se mogla završiti u samo jednoj godini, no dokumentacija je, kaže, uništena u ratu, o čemu detaljnije možete pročitati u prethodno objavljenom tekstu

Nola stoga traži od nadležnih institucija da preispitaju vjerodostojnost isprava Oreščanina, kojeg je školski odbor s četiri od ukupno sedam glasova izabrao za ravnatelja. No, nakon što su potvrđene sumnje, odlučeno je s imenovanjem pričekati do početka srpnja kako bi se institucije od kojih je Nola tražio da preispitaju vjerodostojnost mogle o tome očitovati. Među ostalim, Nola je ovog tjedna slučaj prijavio i Državnom odvjetništvu.


No, prije dva dana ad hoc je odlučeno da nema potrebe za čekanjem te je Oreščanina školski odbor danas potvrdio za ravnatelja. Naime, od sedam članova školskog odbora koji tajnim glasovanjem biraju ravnatelja, dva su nastavnici škole koje bira nastavničko vijeće, jedan je djelatnik škole kojeg bira vijeće zaposlenika, jedan član predstavlja roditelje, a tri člana su iz društveno-političke zajednice.

Tri člana koja dolaze iz redova nastavnika i zaposlenika škole na današnjoj sjednici školskog odbora dala su ostavke te su Oreščanina izabrala tri člana odbora koja se biraju po političkoj liniji te predstavnik roditelja, za kojeg Nola kaže da su ga 'prišarafili'.

Ravnatelj pred mirovinom kaže kako u životu nije doživio takvo poniženje te je ogorčen činjenicom da školu preuzima osoba kod koje postoje sumnje u lažiranje svjedodžbe. Svoj je stav sažeo u pismo, no nije mu dozvoljeno da ga na današnjoj sjednici niti pročita, no nakon njegovog inzistiranja da uđe u zapisnik, ipak su pristali.

Nakon ostavke školskih članova odbora, na njegovo čelo sjeo je najstariji član, Radenko Tomić. Dotični je ranije bio poznat medijima zbog lažiranja mjesta stanovanja kako bi mogao biti u mjesnom odboru te je, kao bivši suprug šefice nabave Zagrebačkog Holdinga Lidije Tomić, 2007. postao tehnički direktor u Vodoopskrbi i odvodnji.

Tada se pisalo kako je tek mjesec dana prije diplomirao na Prometnom fakultetu te da je do direktorske pozicije radio kao vozač kamiona. Drugi član školskog odbora, Luka Dodik, također je s Tomićem sudjelovao u prijavi lažnog boravišta. Treći vanjski član doveden je nedavno nakon što je bez objašnjenja smijenjen njegov prethodnik.

Dio dopisa institucijama, kao i presliku radne knjižice, možete pogledati ovdje.