PREDAVANJE O NEOFAŠIZMU

Skinheadsi napali studente sociologije

09.04.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Na ljubljanskom Filozofskom fakultetu je došlo do velikog incidenta prilikom kojeg su skinheadsi napali sudionike okruglog stola pod nazivom 'Govor mržnje, nacionalizam i neofašizam u Sloveniji'. Fizički su napali studenta koji ih je snimio kamerom

Na okruglom stolu studenata sociologije se pojavila skupina od 15 skinheadsa, starih oko 21 godinu. Predavanje su prekinuli, bili su bučni i bezobrazni. Na skupu je bio i jedan 18-godišnjak koji je događanje snimao fotoaparatom s mogućnošću snimanja videa.

U jednom trenutku skrenuo je objektiv kamere na skinheadse koji su pokušali sakriti lica. Jedan od njih napao je snimatelja s leđa udarivši ga, nakon čega je fotoaparat pao na tlo i razbio se, piše 24ur.com. Sudionici skupa su pokušali posredovati, no napadači su bili brži i uspjeli su pobjeći, prenosi Dnevnik.hr. Ljubljana policija je rekla da će istražiti ovaj napada i utvrditi ima li ovdje kaznenog djela.

Studenti Filozofskog fakulteta su nakon napada napisali izjavu za javnost u kojoj izražavaju bojazan da bi ovakva forma ponašanja mogla postati nešto posve uobičajeno u Sloveniji.

'Netrpeljivost u Sloveniji je dosegla razinu zbog koje postoji bojazan da će to postati nešto svakodnevno i normalno. Prevladava nekritičko korištenje govora mržnje. Raširila se nereflektirana sloboda govora kao krinke za sijanje govora mržnje,a takvom praksom su se počeli služiti svi sudionici javnosti. Zašto je pogrešno pozivati se na slobodu govora u slučajevima netrpeljivosti? Kako se boriti protiv govora mržnje? Gdje su granice slobode govora? Kad se domoljublje pretvori u nacionalizam i ovaj u neofašizam?', stoji u priopćenju studenata ljubljanskog Filozofskog fakulteta.