SKIJALIŠTA ZAMETENA SNIJEGOM

Skijaši iz Hrvatske usred mećave

13.01.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Tisuće hrvatskih skijaša ovogodišnje će zimovanje pamtiti po olujnom vjetru na 2000 metara nadmorske visine, snijegu nošenom brzinom od 85 kilometara na sat, nestancima struje, snježnim nanosima koji prijete lavinom te zatvorenim stazama, piše Večernji list

Nevrijeme koje se proteklih dana obrušilo na Austriju, Švicarsku i Francusku na brojnim je skijalištima zaustavilo vučnice i žičare na dan i pol, nakratko ih posve odsjeklo od svijeta, a zaostale skijaše skupljali su i helikopteri. Zimovanje sa snijegom kakav u Austriji nije viđen bar 30 godina nije se prometnulo u katastrofu samo zahvaljujući dobro organiziranim domaćinima.

Prema procjenama Udruge hrvatskih putničkih agencija, u agencijskom aranžmanu na skijanje ide između 80.000 i 100.000 Hrvata. Većina skija upravo sada, a tijekom cijele zime taj broj se udvostruči.

'Stigli smo za vikend i vrijeme je bilo promjenjivo, a pokvarilo se posve u ponedjeljak poslijepodne. Neke staze već su tada zatvorene zbog opasnosti od odrona snijega, a u utorak je sve stalo. Snijega je na mjestima gotovo metar i pol. Sreća da su domaćini stalno obilazili staze i upozoravali te ponudili prijevoz do drugih, otvorenih skijališta. Većina je to i iskoristila, a neki su ostali uživati na toplom uz čaj, kuhano vino, na bazenima', kazao je za Večernji listAndrej Zupanc, Kompasov predstavnik na austrijskom skijalištu Matrei.

Zupanc je istaknuo da skija već dosta godina, ali da još nikad nije doživio takvo nevrijeme na skijalištu. 'Ali danas je prekrasno, Alpe pod snijegom, okupane suncem', dodao je.

Nitko, doznaje Večernjak, nije prekinuo skijanje zbog nevremena početkom tjedna, a ni zbog najave meteorologa da još jedno slično dolazi potkraj tjedna. Neke nije obeshrabrila ni vrućica.

'Palo je puno snijega, žičara je jedno vrijeme bila zatvorena, a onda smo još sin i ja dobili neku virozu. No kad ne možemo skijati, u bazenu smo i sauni', otkrio je Zagrepčanin Janko S. Da se većina skijaša, u tjednu kad je na europskim skijalištima najviše Hrvata, a na austrijskima nekoliko desetaka tisuća, dobro snašla usprkos nedaćama s vremenom, potvrđuju i u Udruzi hrvatskih putničkih agencija.

'Nismo čuli da je bilo pritužbi ili da je netko zbog vremena ranije prekinuo zimovanje', rekao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba