viktor orban

Skica za portret 'Viktatora': Od batina u djetinjstvu, preko ljubavi i rata sa Sorosom, do dominacije Mađarskom

09.04.2018 u 20:31

Bionic
Reading

Aktualni mađarski premijer Viktor Orban osigurao je treći uzastopni, a četvrti ukupno mandat, premoćno pobijedivši na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju. Za Orbana i njegov Fidesz glasala je polovica Mađara, a njegova demokratski legitimirana autokracija nesumnjivo će biti pod povećalom Europske unije. Tportal donosi portret najpopularnijeg političara u našem susjedstvu, čiji desno orijentirani populizam ima kao ciljeve zaustaviti migracije i obraniti Mađarsku od vanjskih utjecaja, poput onih milijardera i filantropa Georgea Sorosa, UN-a, nevladinih organizacija i Europske komisije

Četverostruki mađarski premijer rođen je 1963. godine u Stolnom Biogradu, kako glasi hrvatski naziv za Szekesfehervar, drevnu prijestolnicu mađarskih kraljeva i krunidbeni grad koji je za vrijeme komunizma bio važno industrijsko središte u kojem su se izrađivali autobusi i televizori. Orban je rođen u obitelji srednje klase, na čijem čelu je bio premijerov otac Gyozo, agronom koji je redovito fizički kažnjavao sina zbog neposluha i drskosti, osobito prema majci Erzsebet, školovanoj terapeutkinji za djecu s posebnim potrebama.

Orbanov otac bio je član mađarske Komunističke partije te je unatoč spartanskoj strogoći podržavao sina odlikaša i talentiranog nogometaša, za kojeg je trener zapisao kako na terenu 'brzo promišlja i još brže gradi igru'. Iako zagrijan za nogomet, budući mađarski premijer nije zapostavljao školu. Štoviše, nakon završene srednje škole u rodnom gradu i završenog dvogodišnjeg vojnog roka Viktor Orban odlazi na Pravni fakultet u Budimpešti te diplomira na temu poljskog sindikalnog pokreta Solidarnost.

Ulaskom u srednjoškolske klupe Orban se učlanjuje u komunističku mladež KISZ te vrlo brzo postaje tajnik za područje rodnog grada. U kasnijim intervjuima svoje članstvo u tada jedinoj dopuštenoj stranci opisuje kao dječačku naivnost.

>>> Orban u govoru o stanju nacije 'opalio' po Sorosu

Odmah poslije završetka studija Orban se 1987. seli u Szolnik, odakle svakodnevno putuje na posao u mađarsku prijestolnicu, u kojoj radi kao sociolog pri ministarstvu poljoprivrede. Dvije godine kasnije kao daroviti menadžer unutar socijalističkog sustava dobiva prestižnu stipendiju Otvorenog društva, koje je osnovao američki milijarder i filantrop mađarsko-židovskog porijekla George Soros.

Nekoć prijatelji, danas ljuti protivnici

Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća Orban i Soros bili su saveznici u rušenju komunizma, no iako mu je filantrop omogućio studiranje političkih znanosti na prestižnom koledžu Pembroke pri Oxfordu, njihovi putovi se kasnije razilaze do te mjere da premijer svojeg nekadašnjeg mecenu proglašava jednim od svojih najvećih protivnika.

>>> Soros - 'zavijajući vuk' o kojem svatko ima mišljenje

Soros, naime, Orbana opisuje kao opasnog autokrata, dok mađarski premijer tvrdi da se Soros dajući financijsku podršku oporbenim skupinama izravno miješa i pokušava kreirati tamošnju politiku.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prije odlaska u Englesku, na studij koji je financirala Soroseva zaklada, Orban početkom 1988. godine osniva Fidesz (Savez mladih demokrata) koji će u vrijeme pada komunizma odigrati značajnu ulogu. Šira mađarska javnost upoznaje budućeg premijera u lipnju 1989. godine, kada drži vatreni govor na svečanom pokopu Imre Nagyja, središnje figure mađarskog ustanka protiv Sovjetskog Saveza 1956. godine. U svojem govoru Orban poziva na slobodne izbore i povlačenje sovjetskih trupa iz zemlje, a tim govorom, koji se često spominje kao prekretnica mađarske povijesti, stječe i međunarodno priznanje.

Iako zasnovan na liberalnim vrijednostima, Orbanov Fidesz se nakon raspada nacionalne desnice 1994. godine sve više pomiče prema konzervativnim vrijednostima. Već četiri godine kasnije Fidesz, koji u svoj naziv dodaje skraćenicu MPP (Mađarska građanska stranka), na parlamentarnim izborima 1998. osvaja 29 posto glasova te je - s ostatkom raspadnutog Mađarskog demokratskog foruma i Neovisnom strankom sitnih posjednika - formirao svoju prvu koalicijsku vladu.

Posvećenost reformama

Orban s navršenih 35 godina postaje drugi najmlađi predsjednik mađarske vlade nakon Andrasa Hegedusa, a za premijera je ponovno izabran 2010., kada njegov Fidesz u koaliciji s Kršćansko-demokratskom narodnom strankom nakon osmogodišnjeg posta ponovno pobjeđuje na parlamentarnim izborima. Orban ponavlja izborni uspjeh još dvaput, što ga čini jednim od najuspješnijih političara u mađarskoj povijesti.

>>> Orban se u govoru o stanju nacije sjetio Zorana Milanovića

Mađarski politički analitičari četverostrukog premijera opisuju kao pragmatičnog političara, dok Orban sebe smatra političarom posvećenim vođenju stabilne i čvrste antibirokratske politike koji istovremeno jača ulogu pojedinca. Ojačan podrškom sunarodnjaka, osobito zbog zabrane ranog umirovljenja, kao i zakona koji je sustav socijalne zaštite učinio transparentnijim, Orban se posvećuje ustavnim i financijskim reformama što izazivaju bijes političkih protivnika koji ga optužuju za kontroverznost na svim poljima, od gospodarstva do religije.

Andrej Plenković i Viktor Orban Izvor: Društvene mreže / Autor: VladaRH

Nakon što je u prosincu 2011. parlament odobrio kontroverzni izborni zakon koji je prepolovio broj zastupnika oporba se buni i kritizira ga navodeći kako je on usvojen isključivo u korist Orbanova Fidesza. Već mjesec kasnije Orbanovi protivnici izlaze na ulice i proglašavaju ga diktatorom, pogrdno ga nazivajući 'Viktatorom'.

U to vrijeme mađarski kreditni rejting se sunovratio, a istovremeno Orban donosi zakon o središnjoj banci unatoč upozorenjima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Taj zakon vrlo brzo postaje kamen spoticanja u mučnim pregovorima o izbavljivanju Mađarske iz gospodarske krize pa ga nešto kasnije ruši i ustavni sud.

Ruske veze

Uskoro slijedi čitav niz prosvjeda protiv Orbana i njegove politike, osobito zbog njegovih veza s Rusijom, posvemašnje korupcije i najave izgradnje dva nova reaktora u nuklearnoj elektrani Paks, sedamdesetak kilometara od Hrvatske. Sve to dovodi do pada njegove popularnosti, osobito tijekom 2015. godine, kada Fidesz gubi dva zastupnička mjesta na naknadnim izborima, dok ultradesni Jobbik osvaja prvo mjesto u parlamentu.

No Orban je na upravo završenim izborima odgovorio u dobro poznatom domoljubno-populističkom stilu što ga temelji na strahu od migranata koje je još ranije neutralizirao izgradnjom 175 kilometara dugom ogradom na granici sa Srbijom, što je tipičan primjer njegove demonstracije moći i sile.

  • +26
Mađarska zatvorila granicu Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Zeljko Lukunic /PIXSELL

O Orbanovu privatnom životu izvan mađarskih granica ne zna se mnogo. U 23. godini oženio se pravnicom Aniko Levai, s kojom ima petero djece, i to na civilnoj ceremoniji jer je on kalvinist, a njegova supruga katolkinja.

U društvu bogataša i državnog odvjetnika

Mađarski premijer je velik poklonik sporta, osobito nogometa i lokalnog kluba Felcsut, čiji je glavni pokrovitelj, a njegov lik se pojavljuje i u računalnoj igri Football Manager. Zanimljivo, obiteljska vikendica Orbanovih nalazi se nasuprot Felcsutova stadiona, čiju je izgradnju inicirao upravo premijer, dok je gradonačelnik tog mjesta Lorinc Meszaros, jedan od dvadeset najbogatijih ljudi u Mađarskoj, koji je prije nekoliko godina vodio tvrtku za montiranje grijanja, na rubu bankrota. Od propasti ga je spasio upravo njegov školski kolega Orban, nakon čega kreće Meszarosov vrtoglav uspon u hotelskom biznisu. Njih dvojica ne propuštaju nijednu utakmicu lokalnog kluba, a društvo im učestalo radi glavni državni odvjetnik.

>>> Bivši prijatelj ruši Orbana optužbama za pranje novca EU preko nekretnina, šeika i dijamanata

Novčano je uspio i sam Orban, pa tako list Forbes procjenjuje kako je mađarski premijer težak čak 22 milijuna dolara, što se teško stječe plaćom premijera i parlamentarnog zastupnika koji se u javnosti rado prezentira kao skromni kršćanin i veliki branitelj kršćanske Europe te kojem je Mađarska iznad svega.