bivša ministrica pravosuđa

Škare Ožbolt o slučaju Kuščević: Uslijedit će ozbiljan proces, nije riječ samo o bivšem ministru

21.08.2019 u 10:15

Bionic
Reading

'Čini mi se da se kotrlja jedno veliko klupko. To što ima saborski imunitet ne znači baš ništa', komentirala je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt slučaj Lovre Kuščevića

'Iz iskustva procjenjujem da će uslijediti ozbiljan proces. Ovdje nije riječ samo o bivšem ministru Lovri Kuščeviću, nego o njegovu šogoru, aktualnom načelniku Općine Nerežišća, Kuščevićevu savjetniku. Riječ je o prenamjeni zemljišta, offshore kompanijama te prilično nemoralnim transakcijama poput preprodaje vlastitog zemljišta u svrhu izbjegavanja plaćanja obveza. Ima puno elemenata koji daju naslutiti da se ide u smjeru ozbiljnog postupka', rekla je gostujući na N1 televiziji bivša ministrica Vesna Škare Ožbolt, upitana za komentar afere na otoku Braču bivšeg ministra Lovre Kuščevića.

Dodala je kako će u daljnjoj proceduri PNUSKOK sve predati USKOK-u te će on procijeniti ide li u daljnji postupak - zahtjev za skidanje imuniteta i eventualno podizanje optužnice. Rekla je kako to što Kuščević ima saborski imunitet 'ne znači baš ništa' jer se dosad nije dogodilo da bi Sabor odbio skinuti imunitet zastupniku kada je riječ o kaznenom progonu.

'Kao ministrica sam dobivala zahtjeve građana, a u pismima i pritužbama mi je sugerirano da se nešto loše događa na Braču u smislu zemljišta. Poslala sam upravni nadzor i nije pokazao ništa, pa drugi, pa opet nije pokazao ništa. Kada se nastavilo oduzimati zemljišta ljudima, tražila sam od suda da napravi nadzor po predmetima i tu se pokazala katastrofa jer su se presude donosile na osnovi toga što se stranke nisu odazvale na sud, a nisu ni znali da su pozvani na sud pa bi zemljište prešlo u ruke investitora ili mještana - takvih je slučajeva bilo jako puno i otkrili smo situaciju koja se nije smjela događati na sudovima', ispričala je Škare Ožbolt, dodajući kako je predsjednica suda smijenjena, sudac razriješen s dužnosti, a pokrenut je kazneni postupak i protiv sutkinje koja je oslobođena te je proces koji traje od 2007. godine ponovno pokrenut.

  • +4
Nerežišća: Kuća bivšeg ministra Lovre Kuščevića Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Kaže kako EU ne poznaje nelegalnu kuću, a kod nas se godinama događala divlja gradnja s kojom se Hrvatska pokušala obračunavati. Ističe da postoji kaos u pravnom stanju oko toga kako ćemo se odrediti prema ilegalnoj gradnji.

'Ni dandanas vam zemljišno knjižno stanje nije riješeno pa imate dijelove gradova u kojima zgrade i kuće nisu upisane, nego stoji da su tamo livade. Kako sada naplatiti porez nekome čija je nekretnina upisana, a nekoga čija nekretnina nije ne možete oporezovati', zapitala se.

Presudu Visokog prekršajnog suda vezanu uz Thompsonovu pjesmu 'Bojna Čavoglave' vidi kao signal svim prekršajnim sucima da imaju stav višeg suda.