MILINOVIĆ DOŠAO PAMETI

Skandalozni Zakon o medicinskoj oplodnji odlazi u prošlost!

01.09.2009 u 07:48

Bionic
Reading

Kontroverzni Zakon o medicinskoj oplodnji u rujnu će na izmjene u Sabor, a ukinut će se najspornije odredbe: dozvolit će se zamrzavanje zametaka, izvanbračna zajednica se neće morati dokazivati, a donatori sperme i jajnih stanica bit će anonimni, doznaje Jutarnji list

Konačni izgled zakona, navodi Jutarnji list, još se brusi, posljednji pregovori između premijerke Jadranke Kosor, koja se zalaže za blažu varijantu, i tvorca sadašnjeg zakona, ministra zdravstva Darka Milinovića, još se vode, pa točne formulacije spornih zakonskih odredbi još nisu poznate.

No, i ove novosti probudile su optimizam kod struke koja pri izradi zakona uopće nije bila konzultirana i čiji su svi prijedlozi i opaske bez objašnjenja odbijeni, a još više kod udruga koje zastupaju parove s problemima neplodnosti.

Oni upozoravaju da je ključno promijeniti odredbu koja dozvoljava oplodnju samo tri jajne stanice jer bi u suprotnom dozvoljavanje zamrzavanja zametaka zapravo bilo kukavičje jaje.

Naime, nakon hormonske stimulacije, kojoj se većina žena podvrgava prije postupka, sazrijeva i do 30 jajnih stanica. U standardnoj praksi sve se oplode, jedan do dva zametaka se vrate u maternicu, a ostali se zamrzavaju za daljnju upotrebu. Prema statistikama, zbog prirodne nesavršenosti, od 10 oplođenih jajnih stanica, dobije se samo 1,3 kvalitetnih zametaka.

U Rodama još ističu da se zalažu i za donaciju zametaka, koja je nužna obostrano neplodnim parovima.

'Donacija ili, kako mi to zovemo, posvajanje zametaka praksa je u svijetu. Naš je zakonodavac tvrdio da neće dozvoliti zamrzavanje zametaka jer bi se jedan dio njih nakon nekog vremena morao uništiti. Upravo je posvajanje zametaka prihvatljiv način zbrinjavanja', objašnjava jedan od ginekologa iz humane reprodukcije. Zameci se ne bi smjeli stvarati zbog potreba donacije, već bi se smjeli koristiti samo postojeći, i to uz rigozornu kontrolu i evidenciju.

Izmjenama zakona trebala bi se krajnje pojednostaviti i procedura dokazivanja izvanbračne zajednice. Navodno se razmišlja o tome da, umjesto sadašnje sudske potvrde o zajedničkom izvanbračnom životu od najmanje tri godine, bude dovoljna obična potpisana izjava u klinici u kojoj se provodi postupak.

Ministar Milinović dosad je zdušno branio zakon, tvrdeći da je u duhu HDZ-a koji kao konzervativna stranka vjeruje da život počinje začećem i koja stoga ne može dozvoliti zamrzavanje zametaka. No, naglašavao je da će se prikloniti drugoj struji ako se dokaže da je zbog te odredbe pao broj djece začete medicinskom oplodnjom u Hrvatskoj. Očito je ipak odlučio povjerovati u to i prije nego se katastrofa dogodi te poslušati argumente, kako stručne javnosti, tako i koalicijskih partnera i blaže struje unutar vlastite stranke.