MILOSTIVI PREMA UBOJICAMA

Skandalozna odluka Vrhovnog suda!

27.01.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu Antunu Matkoviću (20) i Goranu Eviću (22) iz Gradišta, koji su u studenome 2010. bez razloga i nasmrt pretukli 17-godišnjeg Miroslava Tunjića iz Županje, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru Milan Kojić Glasu Slavonije

Vrhovni je sud prihvatio žalbe obrane i predmet vratio Sudu na ponovno odlučivanje, a Matkoviću i Eviću nakon više od godinu dana ukinut je pritvor.

Umjesto za ubojstvo, za što je predviđena maksimalna kazna do 15 godina zatvora, sada će im se suditi za nanošenje teške ozljede iz nehaja sa smrtnom posljedicom. A za to kazneno djelo iz čl. 99. st. 2 Kaznenog zakona, pojašnjava Kojić za Glas Slavonije, predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

U prvoj presudi otegotna je okolnost za napadače bila što su maloljetnog Tunjića napali bez razloga. Optužili su ga da je u kafiću zamijenio kutije cigareta. Tunjić je izašao iz kafića da izbjegne sukob, no oni su krenuli za njim i pretukli ga te ostavili na cesti, gdje ga je nailazeći automobil pregazio.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Vukovaru u lipnju prošle godine dvojicu Gradištanaca nepravomoćno je osudilo na po pet i pol godina zatvora. Trećeoptuženi Ivan Stapić, koji je vozeći automobil naletio na Tunjića, kojeg su Matković i Ević pretučenog ostavili na cesti, oslobođen je optužbi, što je potvrdio i Vrhovni sud.

U obrazloženju nepravomoćne presude ponovljeno je da su Matković i Ević bez ikakvoga razloga napali Tunjića te mu nanijeli veći broj ozljeda opasnih za život. Inicijator napada, prema obrazloženju suda, bio je Matković, kojemu se pridružio Ević. Nakon što su ga udarili, Matković je Tunjića tukao šakama po glavi i tijelu, dok ga je Ević šutao nogama.

Ovo je poruka svima kako će proći ako napadnu nekoga bez ikakva razloga i povoda', rekao je tada sudac Kojić, koji je kaznu smatrao primjerenom.

Dok je obitelj pokojnog Miroslava očekivala još veću i primjereniju kaznu za krvnike svoga sina, ubijenog samo zato što je zabunom zamijenio kutiju cigareta, zgrozila ih je i šokirala odluka Vrhovnog suda.

Zbog prekvalifikacije kaznenog djela, na ponovljenom suđenju Matković i Ević mogli bi proći s osjetno blažim kaznama, što je za obitelj Tunjić neprihvatljivo. Miroslavovi roditelji i stariji brat ogorčeni su i nikako se ne mogu pomiriti s činjenicom da su ubojice njihova sina i brata na slobodi i da je takvo nešto u pravnoj državi, koja je na pragu EU-a, uopće moguće.

Odluka Vrhovnog suda Županjce je zgranula te se pitaju kakvu to poruku država šalje nasilnicima i svima onima koji si uzimaju za pravo uništavati tuđe živote.