NEMA ZA FILTRE, no IMA ZA ZGRADU

Skandalozna nestašica vode u Splitu, Opara smjenjuje direktora

09.11.2017 u 12:33

Bionic
Reading

Već treći dan zaredom Split, Solin, Kaštela i Trogir nemaju pitku vodu jer je zbog zamućenosti na snazi preporuka o njenom prokuhavanju prije upotrebe. Na području s gotovo 400 tisuća stanovnika u trgovinama gotovo nema ni flaširane vode, a bijes javnosti usmjeren je prema komunalnoj tvrtki Vodovod i kanalizacija. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara najavio je da će smijeniti njenog direktora Dragu Davidovića

Golemi problemi u vodoopskrbi nastali su nakon kiše koja je u Splitu i okolici padala proteklog vikenda, zbog čega je po službenom objašnjenju zamućen izvor rijeke Jadro. Na svim mjernim postajama parametri mutnoće daleko su iznad najviših dopuštenih vrijednosti, u pravilu i višestruko viši, dok se rezultati preostalih analiza još uvijek očekuju.

Split je sličnu situaciju iskusio već nekoliko puta ove godine: najprije su zbog velike hladnoće popucale cijevi i deset tisuća građana punih tjedan dana bilo je bez vode, slično se dogodilo i nakon katastrofalnih ovoljetnih požara, a i prije nekoliko mjeseci zabilježen je višednevni prekid u opskrbi, također zbog velikih kiša. Sustav nije opremljen filtrom koji bi spriječio zamućenje, premda je njegova cijena tek oko 7,5 milijuna kuna.

Vode nema, računi isti 

S druge strane, Vodovod i kanalizacija u proteklom razdoblju uzela je kredit od 12 milijuna kuna kako bi nadogradila vlastitu upravnu zgradu jer njezinih gotovo pet stotina zaposlenika više nije imalo gdje sjediti i raditi. Tvrtka ima godišnji prihod od 250 milijuna kuna, no ovih dana objasnili su da prekid isporuke pitke vode nije razlog za umanjenje računa građanima 'jer se ona i dalje može koristiti za sve osim za piće'.

Čak su vrlo zamršeno objasnili u kojoj fazi je trenutno nabava spasonosnog dijela opreme. 'Raspisali smo natječaj za izradu dokumentacije za pilot-projekt kako bi se utvrdili svi parametri po kojima bi se raspisao natječaj za idejno rješenje filtara', objasnili su u ovoj tvrtki.

'Razlog smjene nije samo mutna voda, niti je gospodin Davidović za to kriv, ali način na koji se upravlja tim važnim poduzećem i cijela klima upućuju na to da ne treba zadržati njegovo rukovodstvo. Dobili smo mandat za zamjenu brojnih ljudi i drugačiji način upravljanja gradom. Nisu mi jaki argumenti o investiranju u vlastitu zgradu, umjesto u mrežu koja bi spriječila gubitke i onemogućila da nakon svake velike kiše nemamo kvalitetnu vodu', kazao je Krstulović Opara.

Baldasarov čovjek 

Prema službenim podacima, splitski Vodovod bilježi gotovo 50 posto gubitaka u sustavu, a posljednjih tjedana otkrivene su cijele ulice i kvartovi koji su bili ilegalno priključeni i desetljećima nisu plaćali račune.

  • +2
Nekoliko je puta ove godine Split imao problem sa zamućenom vodom za piće Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Direktor ove tvrtke od kraja prošle godine je Drago Davidović, najbliži suradnik, savjetnik i pročelnik prethodnog gradonačelnika Ive Baldasara. Bio je jedini kandidat na natječaju raspisanom kada je njegov prethodnik Zdravko Mulić, viđeniji splitski SDP-ovac, otišao u mirovinu godinu dana ranije i uzeo otpremninu od nekoliko stotina tisuća kuna.