premijer pod pritiskom

Skandali i inflacija dovode do raspada koalicije? Johnsonova stranka poražena na djelomičnim izborima

24.06.2022 u 10:52

Bionic
Reading

Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona poražena je na dvama djelomičnim izborima u četvrtak što je novi udarac za stranku i predsjednika vlade koji će vjerojatno obnoviti nagađanja o njegovoj budućnosti, piše u petak agencija Reuters

Neuspjesi - jedan na tradicionalno konzervativnom jugu i jedan na sjeveru Engleske - mogli bi značiti da se izborna koalicija koju je okupio Jonhson 2019. možda počinje raspadati nakon nekoliko mjeseci skandala i usred rastućih životnih troškova.

Johnson se našao pod velikim pritiskom da odstupi s mjesta premijera nakon što je, zbog policijske istrage okupljanja u Downing Streetu, kažnjen za kršenje epidemioloških pravila o potpunom zatvaranju.

Ovog je mjeseca preživio glasanje o povjerenju konzervativnih zastupnika, no 41 posto njegovih kolega u parlamentu je glasalo da ga se smjeni, a on se sam nalazi pod istragom odbora zbog moguće namjerne obmane parlamenta.

Konzervativci su izgubili većinu u Tivertonu i Honitonu, u duboko konzervativnom dijelu jugozapadne Engleske, te na drugim izborima u Wakefieldu na sjeveru Engleske.

Ti su izbori bili prva mogućnost za glasače da presude Johnsonu otkako je prošlog mjeseca objavljeno osuđujuće vladino izvješće, u kojem se navode pojedinosti o nizu nezakonitih zabava održanih u Downing Streetu tijekom pandemije unatoč pravilima o 'lockdownu'.

Johnson je u četvrtak odbacio mogućnost da bi mogao podnijeti ostavku u slučaju da konzervativci izgube oba zastupnička mjesta, rekavši da je uobičajeno da stranke na vlasti izgube dopunske izbore na sredini mandata.

  • +8
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

Dopunski su izbori izazvani ostavkama visokorangiranih konzervativnih zastupnika, od kojih je jedan priznao da je gledao pornografiju u parlamentu, a drugi je proglašen krivim zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera.

Oliver Dowden, glavni tajnik Konzervativne stranke podnio je ostavku u petak, rekavši da nije mogao nastaviti kao da se ništa nije dogodilo nakon poražavajućeg ishoda dvaju djelomičnih izbora, za koje netko mora preuzeti odgovornosti.

"Jučerašnji parlamentarni dopunski izbori su posljednji u nizu veoma loših rezultata za našu stranku. Naši pristaše su uzrujani i razočarani nedavnim događajima, a ja dijelim njihove osjećaje. Ne možemo nastaviti kao da se ništa nije dogodilo. Netko mora preuzeti odgovornost i ja sam zaključio da, u ovim okolnostima, ne bi bilo ispravno da ostanem na svojoj funkciji", napisao je Dowden u svom pismu ostavke Borisu Johnsonu.