PONOVNO INCIDENT NA SIROBUJI

[VIDEO] Skandal: U crkvi u Splitu napadnuta novinarka, policija uhitila dvije osobe

12.04.2020 u 10:41

Bionic
Reading

Usprkos napucima i molbama Nadbiskupije i Kriznog stožera, te najavama policije da će ondje uredovati, u splitskom predgrađu Sirobuja na Uskrs je ipak služena misa. Uoči njenog početka fizički je napadnuta novinarka Dalmatinskog portala, kojoj je otrgnut i razbijen mobitel

'Dobili smo dojavu o ovom događaju i po njoj poostupamo. Policijski službenici su na terenu', kazali su za tportal iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Nakon dojave policija je žurno reagirala i uhitila dvije osobe te ih odvela na kriminalističko istraživanje u postaju na Bačvicama.

Kako se vidi na kratkom videu objavljenom na Dalmatinskom portalu, u crkvi i ispred nje okupilo se ukupno dvadesetak građana. U jednom trenutku zasad nepoznati muškarac prilazi novinarki i fizički nasrće na nju, nakon čega se snimak prekida.

'Radeći svoj posao, snimajući okupljanje vjernika u crkvi na Sirobuju, napadnuta je naša novinarka. Grubo je odgurnuta te joj je na tlo bačen mobitel kojim je uživo prenosila nedozvoljeno okupljanje, a nakon što su joj crkvenim vratima prikliještili ruku. Jedan od okupljenih na misi potom joj je mobitel nasilno otrgnuo iz ruke. Mobitel je razbijen, a s njim je u nepovrat otišao i dio snimljenog materijala', objavili su na Dalmatinskom portalu.

Podsjetimo, upravo u ovoj crkvi župnik don Josip Delaš u prethodnim danima javno je pozivao vjernike na okupljanje, unatoč preporukama Kriznog stožera te Splitsko-makarske nadbiskupije, kao i samog pape.

  • +2
Split: Don Josip Delaš služio misu, napadnuta novinarka Izvor: Pixsell / Autor: /PIXSELL

Na Cvjetnicu je unatoč zabrani održao misu nakon čega je pred crkvu stigla policija i tom je prilikom jednom od policajaca u civilu isto uputio grupe riječi i kletvu. Kasnije je prijavljen prekršajno.

'Imat ćemo misu i za Uskrs, neka bude šta bude, ali mi ćemo imat misu', kazao je don Delaš ranije, uputivši poruku i zagrebačkom kardinalu Josipu Bozaniću:

'Ne zanima mene uopće kardinal Bozanić! To je njemu, on ima svoju glavu gore, neka rješava kako hoće, a mi ćemo ovdje kako mi hoćemo!'

Policija je dan kasnije ponovno uredovala na terenu, kada ih je don Delaš proklinjao i vrijeđao, zbog čega je zaradio prekršajnu prijavu. Nije odustao.

Nadbiskupija je oštro osudila njegovo ponašanje i javno se ispričala javnosti i vjernicima.