MAY POD PRITISKOM

Skandal u Britaniji: Testni nuklearni projektil skrenuo prema američkoj obali

22.01.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Neuspješno testiranje prošlog lipnja britanskog nuklearnog projektila Trident bez bojne glave s podmornice, o čemu je pisao Sunday Times, postavlja pitanje zašto premijerka Theresa May nije o tome izvijestila parlament koji je morao glasati o obnovi podmorničke flote

Prema Sunday Timesu koji se poziva na mornaričke izvore, moguće je da je projektil ispaljen s obale Floride otišao u krivom smjeru, prema američkom kopnu. Bilo je to pokusno testiranje britanskog nuklearnog projektila u četiri godine, a izvedeno je prije nego je May postala premijerka.

List navodi da je May propustila spomenuti neuspjelo testiranje nuklearnog projektila kada je u srpnju uvjerila parlament da odobri 49,5 milijarda dolara za nove podmornice.

Upitana u razgovoru za BBC da li je znala da je testiranje bilo neuspješno, odbijala je dati direktan odgovor. Umjesto toga je kazala da 'ima apsolutno povjerenje u projektile Trident' te da se testiranja stalno provode.

Prema pisanju medija, projektil je ispaljen iz podmornice pored obale Floride. Projektil je trebao biti ispaljen u 9,012 kilometara udaljenu metu u moru kod obala Afrike, no skrenuo je prema SAD-u.

Razlog ovakve greške je tajan, no mediji citiraju mornaričke izvore koji tvrde da je došlo do greške nakon ispaljenja projektila.