TPORTAL OTKRIVA

Skandal: Tko je krivotvorio odluku Gradskog vijeća Splita?

16.02.2017 u 20:21

Bionic
Reading

Split je jedini veći grad u Hrvatskoj koji je svoje tržnice i ribarnice još prije petnaestak godina povjerio na upravljanje privatnoj tvrtki, a kao da to nije dovoljno - čini se da je toj istoj tvrtki dodatno pogodovao: Kako otkriva tportal, u vrijeme gradonačelnika Željka Keruma, kad je koncesija produljena na novih deset godina, po svemu sudeći krivotvorena je odluka splitskog Gradskog vijeća

Tportal je u posjedu odluke koja je donesena bez veće rasprave, što dokazuju tonski zapis i prijepis sjednice iz prosinca 2010. godine, ali i samog ugovora, naknadno potpisanog s tvrtkom Hippos, a koji je različit u jednom dijelu. Više službenika splitske gradske uprave s kojima smo razgovarali potpuno je šokirano jer je jasno da je između odluke Gradskog vijeća i potpisa ugovora intervenirano u tekst, što samo po sebi predstavlja ozbiljno kazneno djelo.

Tvrtku Hippos početkom dvijetisućitih osnovali su bivši direktori gradskih tržnica i potom su, u vrijeme gradonačelnika Miroslava Buličića, dobili koncesiju za ovaj unosan posao. Nakon što je ona istekla početkom mandata Željka Keruma raspisan je natječaj za novi desetogodišnji period i na njega se jedina prijavila upravo ova tvrtka pa je na Gradskom vijeću bez veće rasprave donesena odluka s tekstom ugovora koji je gradonačelnik Kerum bio ovlašten potpisati.

Štandove miče samo gradnja

Potpisano je, međutim, nešto drugo: članak 4. izmijenjen je i, pojednostavljeno rečeno, Gradu Splitu smanjuje se ili potpuno ukida kontrola nad gradskim prostorom. Umjesto da se koncesionari gradskih tržnica obavežu ukloniti svoje sadržaje na površinama za koje se 'izmjenama prostornih planova poništi ili izmijeni namjena', sada to trebaju napraviti samo 'u smislu izgradnje novih građevina'.

Drugim riječima, štandove se uklanja samo ako će se na njihovom mjestu nešto graditi, a to je na splitskim tržnicama malo vjerojatno.

Oku laika slabo vidljivu i razumljivu odredbu u lokalnim okvirima nije teško staviti u kontekst: građani godinama negoduju zbog komunalnog nereda i metastaziranih štandova, posebno na Glavnom pazaru, kao jednoj od glavnih turističkih atrakcija smještenoj tik uz Dioklecijanovu palaču.

Ovim potezom gradska se uprava de facto odrekla mogućnosti da se uvede red u prostoru, već će se koncesionari povući jedino u slučaju da se nešto bude gradilo uz antičku Palaču. I tako sve do isteka koncesije, dakle do kraja 2020. godine. Druga intervencija u ugovor pravno možda nije sporna, ali logički budi sumnje: Gradsko vijeće u originalu je odlučilo da se tvrtki Hippos 'može ali ne mora' osigurati zamjenski prostor za ukinute površine, dok je u samom ugovoru izraz 'ne mora' misteriozno nestao.

Kerum: Šundovu bezgranično vjerujem

Potpisnik ovog dokumenta je bivši gradonačelnik Željko Kerum, s kojim smo kontaktirali kako bi pojasnio neobičan slijed događaja u trenucima u kojima su dokumenti putovali između Gradskog vijeća i njegova ureda. 'Svojim službama dao sam faksimil potpisa da ga stavljaju na sve ono što prođe zakonsku proceduru i takvo je bilo pravilo postupanja.

To ne miče moju odgovornost i zato tražim da se sve odmah ispita', kazao je Kerum za tportal. 'Neka se izjasne ljudi koji su obavljali proceduru i koristili moj faksimil te moraju obrazložiti što su pripremili i potpisali. Svom zamjeniku Juri Šundovu bezgranično sam vjerovao tada, kao i danas', kaže Kerum.

Šundov: Sve u skladu sa zakonom

Sam Jure Šundov, dogradonačelnik koji je većinu mandata u praksi radio kao gradonačelnik, na sporni ugovor stavio je svoj prepoznatljiv paraf i danas tvrdi da s vremenskim odmakom od sedam godina ne može znati sve detalje, ali je siguran da je sve potpisano bilo u skladu sa zakonom. 'Tko misli drugačije, neka dokazuje', kaže Šundov za tportal. Upozorili smo ga na činjenicu da je ugovor o gradskim tržnicama i ribarnici očigledno doživio misteriozne izmjene pa je ustvrdio da je 'odluka Gradskog vijeća iznad svih ugovora' - ali nije želio ulaziti u daljnju raspravu jer 'očito već postoji vizija kako će ova tema biti predstavljena javnosti'.

Uz Šundovljev, svoje potpise prije Keruma na dokument su stavile još dvije osobe: iz splitske gradske uprave za tportal su potvrdili da je prvi nekadašnji gradonačelnikov savjetnik Tomislav Gruica, koji nije bio dostupan za komentar, dok je drugi nedavno umirovljeni pročelnik Mile Marušić.

Aneksi izvor problema Komentar smo zatražili i od gradskog vijećnika stranke Pametno Jakova Prkića, koji se posljednjih godina snažno angažirao oko problema s uzurpacijom javnih površina i neredom u prostoru; on kaže da ga situacija podsjeća na Riječku krpicu i budi sumnju da ima još sličnih primjera. 'Uvijek me smetala činjenica da se nakon odluke Gradskog vijeća, kojom se odobrava neki ugovor, mimo njega mogu potpisati aneksi.

Imamo primjer Spaladium arene i Turističke palače, za koju su također potpisivani aneksi čiji sadržaj vijećnici ne znaju', upozorava Prkić. Tvrtka Hippos, inače, upravlja glavnom gradskom tržnicom te s još devet tržnica u splitskim četvrtima, kao i jedinom gradskom ribarnicom. Godinama službeno ima prijavljeni promet od petnaestak milijuna kuna, što je - uz odredbu da u gradski proračun uplaćuje sedam posto prihoda - otprilike dovoljno da plaća minimalno predviđenih milijun kuna. S druge strane, njezini vlasnici svake godine službeno ostvaruju čistu dobit od oko tri milijuna kuna.