SAD I J. KOREJA

'Sjevernokorejsko lansiranje rakete 'ozbiljna provokacija''

10.04.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Leon Panetta u telefonskom je razgovoru s južnokorejskim ministrom obrane Kim Kwan-jinom ocijenio da bi planirano sjevernokorejsko lansiranje rakete predstavljalo 'ozbiljnu provokaciju', izjavio je glasnogovornik Pentagona George Little

'Obojica visokih dužnosnika sjevernokorejsko lansiranje rakete smatrat će ozbiljnom provokacijom i kršenjem međunarodnih obveza Sjeverne Koreje te aktualnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a', kazao je Little.

U ponedjeljak ujutro SAD je pozvao Sjevernu Koreju da ne provodi pokus lansiranja rakete sa satelitom te je pozvao Kinu da upotrijebi svoj utjecaj na 'susjede' i pokuša ih odvratiti od njihovih 'provokativnih poteza'.

Sjeverna Koreja je u utorak objavila da je spremna za lansiranje rakete dugog dometa, smjesta izazvavši osudu Južne Koreje i Rusije, te poziv Kine, svog glavnog saveznika, na suzdržanost, izvješćuju agencije.

Lansiranje rakete Unha-3, za koju Pjongjang tvrdi da joj je svrha u orbitu postaviti meteorološki satelit, predstavlja kršenje sankcija Ujedinjenih naroda (UN) uvedenih kako bi se Sjevernu Koreju spriječilo u razvoju projektila s nuklearnom bojevom glavom.

Prema riječima Ryua Kumchola, zamjenika ravnatelja Središnjeg odbora za svemirska istraživanja, Sjeverna Koreja bi danas trebala dovršiti sastavljanje rakete Unha-3.

'Lansiranje meteorološkog satelita Kwangmyongsong-3 je dar našeg naroda našem velikom vođi, drugu Kim Il-sungu, povodom 100. godišnjice njegovog rođenja, pa se ovdje ne radi o probnom lansiranju projektila', kazao je Kumchola.

Lansiranje je predviđeno za razdoblje od četvrtka do ponedjeljka i koincidirat će s proslavom u čast utemeljitelja Sjeverne Koreje.

Zapad tvrdi da se radi o prikrivenom testiranju balističkog projektila i podsjeća da je Sjeverna Koreja prije tri godine napustila šesterostrane pregovore o razoružanju.

Južna Koreja je priopćila da je 'razočaravajuće što Sjeverna Koreja tjera svoj narod da ovom provokacijom, koja će dodatno doprinijeti izolaciji i sankcijama međunarodne zajednice, podnosi žrtve'.

Rusija, koja je nedavno ojačala gospodarske veze sa Sjevernom Korejom, osudila je najavljeno lansiranje rakete, a odluku o tome smatra 'zanemarivanjem odluka Ujedinjenih naroda'.

Kina, koja Pjongjang podupire gospodarski i politički, uputila je ponovno poziv na suzdržanost i izrazila 'zabrinutost zbog razvoja događaja'.

Japanski premijer Yoshihiko Noda je upozorio da će u slučaju da Sjeverna Koreja lansira raketu, 'Japan razmotriti sljedeći korak u suradnji s međunarodnom zajednicom, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a'.

Zračne kompanije su preusmjerile svoje zrakoplove na nove rute kako se ne bi našli na putanji rakete Unha-3.